Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhän Laurin kappelilla bongaillaan siivekkäitä talvinaapureita – Tikkurilan seurakunnan perinteiset lintutapahtumat saivat alkunsa linnunpönttöjen kunnostamisesta

– Varpunen, tali- ja sinitiainen, naakka, varis, luettelee Markku Aalto-Setälä lintulajeja, joita voi talvisaikaan nähdä Helsingin pitäjän tienoilla.

Aalto-Setälä on ammatiltaan Vantaan seurakuntayhtymän tietohallintopäällikkö. Yhdessä Tikkurilan seurakunnan pastorin Jaakko Hyttisen kanssa miehet järjestävät tammikuun viimeisenä viikonloppuna talvilintujen bongaustapahtuman Pyhän Laurin kappelin ympäristössä.

Havaitut lajit ilmoitetaan BirdLife Suomelle osana jokavuotista maanlaajuista pihabongaustempausta.

Pihabongausta on alueella järjestetty pari kolme kertaa aiemmin, muistelee Aalto-Setälä.

Erilaiset luontotapahtumat ovat olleet pitkään Tikkurilan seurakunnan ohjelmassa.

– Ollaan molemmat Markun kanssa kiinnostuttu luonnonseuraamisesta, ja ollaan järjestetty monta kertaa linturetkiä meidän seurakuntalaisia mukaan kutsuen, kertoo Jaakko Hyttinen.

Markku Aalto-Setälä kertoo alkusysäyksen tulleen linnunpönttöjen kunnostamisesta kymmenisen vuotta sitten.

– Vuosikymmeniä aiemmin harrastajat olivat vieneet linnunpönttöjä Pyhän Laurin kirkon maastoon. Ne olivat niin huonossa kunnossa, ettei niitä kehdannut katsoa.

Ränsistyneet asumukset korvattiin talkoovoimin uusilla pöntöillä. Vuosien mittaan määrää on täydennetty. Niitä on nyt 60–70, arvioi Aalto-Setälä.

– Jaakon kanssa ollaan johdatetusti käyty siivoamassa pönttöjä kerran vuodessa.

Kaksikko kertoo, että Pyhän Laurin kirkon alueella viihtyvät lintulajit ovat pysyneet samankaltaisina.

– Muutokset eivät ole niin voimakkaita kuin metsissä, jossa metsänhoitotavat ovat vaikuttaneet siihen, ettei kolopesijöilä ole paikkoja, kertoo Hyttinen.

Kannat Pyhän Laurin kirkon alueella ovat muuttuneet muista syistä. Aiemmin siellä on ollut vaikkapa fasaaneja, joita ei enää viime aikoina ole nähty.

– Ketut ovat tainneet viedä koko kannan, jota vuosikymmenen aikana on nähnyt säännöllisesti, toteaa Aalto-Setälä.

Hyttinen ja Aalto-Setälä kertovat lintujen ja luonnon kiinnostaneen jo kouluvuosista, mutta bongareita sanan tiukimmassa merkityksessä he eivät ole.

– En ole ajanut jonnekin lajin perässä. Linnut ovat rakas asia henkilökohtaisesti, kertoo Hyttinen.

Pihabongaukseen kaksikko toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi.

– Meidän joukossa ei tarvitse olla osaaja ollenkaan. Avoimin mielin mukaan, toteaa Hyttinen.

– Omat kiikarit mukaan jos on, lisää Aalto-Setälä.