Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vaalijännitystä ihan loppuun asti: Arvonta ratkaisi saako Kerava kymmenennen aluevaltuutetun

Aluevaalit tarjosivat jännitystä muutamille ehdokkaille vielä keskiviikkoiltaan asti, jolloin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vaalilautakunta kokoontui vahvistamaan vaalituloksen. Oli nimittäin hilkulla, että Kerava olisi saanut vielä kymmenennenkin edustajan aluevaltuustoon.

Vaalipäivän ääntenlaskennan mukaan demareiden vantaalainen Ranbir Sodhi sai 305 ääntä ja keravalainen Nina Korventaival 303 ääntä (K-U 26.1.).

Tarkastuslaskennan jälkeen tilanne oli kuitenkin se, että kummallakin oli 304 ääntä. Arpa siis ratkaisi niin, että Sodhi tuli valituksi ja Korventaival on varalla.

Vaalilautakunta teki muitakin arvontoja, mutta niilläkään ei ollut vaikutusta siihen, ketkä tulivat valituksi aluevaltuustoon.

– Merkitystä saattoi olla esimerkiksi varajäsenten kutsumisjärjestykseen, kertoo hyvinvointialueen päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos.

Arvonnan tekee oikeusministeriön vaalitietojärjestelmä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuusto on nyt siis valittu. Suurimmaksi puolueeksi aluevaltuustossa nousi kokoomus 26,9 prosentin kannatuksella ja 19 valtuustopaikalla.

Toiseksi suurin puolue on demarit 23,3 prosentin kannatuksella ja 17 valtuustopaikalla. Kolmanneksi suurimman kannatuksen keräsi vihreät 12,9 kannatusprosentilla, joka oikeuttaa 9 valtuustopaikkaan.

Muut puolueet aluevaltuustossa ovat perussuomalaiset 8 paikkaa; vasemmistoliitto 6 paikkaa; keskusta 3 paikkaa; Liike Nyt 2 paikkaa; kristillisdemokraatit 2 paikkaa; Suomen ruotsalainen kansanpuolue 2 paikkaa; sekä Valta kuuluu kansalle 1 paikka.

Alueellisesti valtuustopaikat jakautuvat siten, että 69 valtuutetusta 9 tulee Keravalta ja 60 Vantaalta. Uusien aluevaltuutettujen keski-ikä on 49 vuotta. Aluevaltuustossa valtuutetuista 68,1 prosenttia on naisia ja 31,9 prosenttia miehiä.

Uusista aluevaltuutetuista ylivoimaisesti suurin osa, 48 valtuutettua, toimii jo kunnanvaltuutettuna. Viisi valituista aluevaltuutetuista toimii sekä kansanedustajana että kunnanvaltuutettuna. Aluevaltuutetuista 16 on sellaisia, joilla ei ole aiempaa taustaa luottamustehtävissä.

Tuusulan Annika Lappalainen ja Hyvinkään Laura Alkula kisaavat viimeisestä vihreiden paikasta

Aluevaltuutettujen perehdytys alkaa helmikuussa: Valtuustot kokoontuvat ensimmäisen kerran maaliskuun alussa – silloin päätetään jo muun muassa hallintosäännöstä