Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Grynderit jyräävät pientaloalueilla myös Vantaalla – "Muutos on ollut raju"

Ilmiö: Pientalotontit päätyvät usein ammattirakentajille.

Vantaalla pientaloalueilla liikkuva havaitsee useimpien uudishankkeiden olevan rakennusliikkeiden huomassa. Yksittäisten matti meikäläisten kodinrakentamiset tuntuvat olevan vähissä.

– Mitä tiiviimmästä ja lähempänä keskustaa olevasta alueesta on kysymys, sitä useampi pientalohankkeista on ammattirakentajilla, johtaja Kimmo Rautiainen Pientaloteollisuus PTT ry:stä myöntää.

Myös Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry:n (PRKK) toimitusjohtaja Mikko Juva tietää omakotihankkeiden siirtyneen yhä enemmän rakennusliikkeiden haltuun.

– Viimeisen viiden–kymmenen vuoden aikana tapahtunut muutos on ollut raju, Juva sanoo.

Tyypillisesti kyse on Rautiaisen mukaan siitä, että rakennusliike tai talotehdas ostaa tontin, jolla sijaitsee 1930–50-luvuilla valmistunut purkukuntoinen talo.

– Tontille rakennetaan kaksi tai jopa kolme uutta taloa. Kukaan ei enää tarvitse omaa perunamaata, joten pienempi tontti riittää.

Olen nähnyt paljon hankkeita, joissa ostajalla on suuri riski.

Rautiainen esittelee valtakunnallista tilastoa, joka paljastaa rakennusliikkeen tai talotehtaan hallussa olevan yhtiömuotoisen omakotirakentamisen määrän yli tuplaantuneen kymmenessä vuodessa.

Yhtiömuotoisessa rakentamisessa asiakas ostaa täysin valmiin asunnon, eikä siis ole itse rakentaja tai rakennuttaja.

Sen sijaan paikalla rakennettujen omakotitalojen määrä on samassa ajassa pudonnut lähes puolella. Paikalla rakennetuista talohankkeista vastaa usein yksityishenkilö.

Rautiaisen mukaan kaikkein suosituin tapa hankkia pientalo ovat tänä päivänä muuttovalmiit talopaketit.

Juva kuvaa pientalohankkeiden etenevän käytännössä niin, että tontin hankkinut rakennusliike kauppaa ostajille tonttia ja urakkasopimusta kodin rakentamisesta. Jos samalle tontille tulee useampi pientalo, tontti on usein pilkottu hallinnanjakosopimuksella.

Juva kehottaa ostajia olemaan tarkkana.

– Olen nähnyt paljon hankkeita, joissa ostajalla on suuri riski. Isoja rahasummia liikutellaan huomattavan etupainotteisilla maksuehdoilla.

Omakotitalojen urakkasopimukset saattavat Juvan mukaan olla hyvin kimurantteja.

– Maksuaikataulu, rakennusaikaiset vakuudet, työmaan valvonta ja mahdollisiin rakennusvirheisiin liittyvät takuuasiat tulee ehdottomasti käydä ammattilaisen kanssa lävitse ennen sopimuksen tekoa, Juva toteaa.

Sopimuksen huolellinen tarkastelu voi saada mielen muuttumaan.

– Kaikki meidän lakimiehemme kanssa keskustelleet, tällaisen kiinteistön ostoa miettineet, ovat keskustelun jälkeen peruneet ostoaikeensa kauppaan liittyvien riskien takia.

Juva korostaa, että asiantuntijan kanssa läpikäydyissä sopimuksissa on useimmiten jo lähtökohtaisesti jotain, joka herättää ostoa harkitsevan huolen.

Juva muistuttaa, että ostajan turvaksi luotu RS-järjestelmä ei ulotu pientalokohteiden kiinteistökauppojen turvaamiseen. RS-järjestelmä suojaa ostajaa muun muassa tilanteissa, joissa urakoitsija tekee konkurssin.

Lue myös: Kirkonkylän idylliseen maisemaan suunnitellut pientalot eivät menneet kaupaksi – "Onhan se outoa tässä suhdanteessa"

Vantaalta voi saada omakotitalon jopa 150 000 eurolla – Nämä ovat edullisten talojen alueita

Asuminen: Talopaketeilla riittää kysyntää, vaikka hinnat ovat nousseet – bloggarit kertovat parhaat vinkit kustannusten laskemiseen