Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Rikkaat rikastuvat verosuunnittelulla, koska pukit on pantu kaalimaan vartijoiksi Suomessa – "Toisten osuus yhteisestä verotaakasta kasvaa"

Santtu Raitasuo esittää väitöskirjassaan, että verotutkimuksessa on selvä eturistiriita.

Verolakien tulkinta vinoutuu Suomessa, koska verosuunnittelupalveluja tarjoavien yhtiöiden ja näiden asiakkaiden tavoitteet korostuvat oikeudellisessa tutkimuksessa.

Lisäksi Raitasuo kertoo Helsingin yliopiston sivuilla julkaistussa tiedotteessa, että merkittävä osa verotutkijoista työskentelee verokonsulttialalla

– Samalla nämä tutkijat tekevät tutkimusta siitä, minkälainen verosuunnittelu on lain mukaan hyväksyttävää.

– Myös vero-oikeuden professoreilta oikeudenkäynneissä tilatut asiantuntijalausunnot sitovat heitä verokonsulttiyhtiöiden intresseihin, väitöskirjatutkija Raitasuo jatkaa yliopiston tiedotteessa.

Väitöstilaisuus järjestetään tänään perjantaina (28.1.) kello 12.

Aggressiivista verosuunnittelua voi pitää ongelmana.

Santtu Raitasuo

Raitasuo on tutkinut verotutkijoiden taloudellisten sidonnaisuuksien merkitystä oikeustieteellisessä verotutkimuksessa.

Hän syventyy siihen, minkälaista taloudellista ja poliittista valtaa käytetään näennäisesti neutraalissa verotutkimuksessa.

Verotutkimuksessa on tavallisesti esitetty aggressiivisen verosuunnittelun syyksi heikosti valmisteltua lainsäädäntöä.

Raitasuo esittää uudenlaisen selitysmallin edellä mainitulle ongelmalle.

– Jos oikeustiede vaikuttaa laintulkintaan siten, että laintulkinnassa painottuvat verokonsulttiyhtiöiden ja näiden asiakkaiden edut, niin tämä voi johtaa vähemmän legitiimiin oikeusjärjestelmään, Raitasuo sanoo tiedotteessa.

Oikeustieteellisessä verotutkimuksessa on tyypillisesti tavoitteena antaa tuomareille ja veroviranomaisille suosituksia siitä, miten verolainsäädäntöä olisi syytä tulkita.

Verolainsäädäntö on usein monitulkintaista, eikä ole olemassa yhtä oikeaa tulkintaa.

Siksi tuomioistuimet käyttävät oikeustieteellistä verotutkimusta laintulkinnan apuna.

Nykyinen asiantuntijalausuntokäytäntö muodostaa tutkijoille taloudellisen kannustimen tuottaa yksityiselle verovelvollispuolelle edullisia tulkintakannanottoja.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että lausuntokäytäntö vaikuttaa edelleen lausuntoja kirjoittavien tutkijoiden tutkimustyöhön. Käytäntö vaikuttaa tähän työhön, koska se sitoo heitä myös tutkimuksessa niihin tulkintakantoihin, joita he ovat esittäneet maksullisissa lausunnoissaan.

Raitasuo osoittaa väitöskirjassaan, kuinka useat verokonsulttiyhtiöillä työskentelevät tutkijat tuottivat tutkimusta, jolla pyrittiin auttamaan uudenlaisen verojen minimointijärjestelyn hyväksymistä tuomioistuimissa.

Tutkijoiden taloudelliset sidonnaisuudet olisi ongelmana hieman pienempi, mikäli tutkijoiden sivutoimet olisivat julkisesti tiedossa, tiedotteessa kerrotaan.

Verolain tulkinnoilla on huomattavia taloudellisia vaikutuksia.

– Kun yhdet veronmaksajat onnistuvat välttämään veronsa, niin toisten osuus yhteisestä verotaakasta kasvaa.

– Aggressiivista verosuunnittelua voi pitää ongelmana sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kannalta, Raitasuo sanoo tiedotteessa

Raitasuo toivoo, että yliopistot ja oikeustieteellinen tutkimusyhteisö puuttuisivat ongelmaan.

Santtu Raitasuo (OTM) väittelee tänään perjantaina kello 12 aiheesta "Oikeustiedettä vai asianajoa? Kriittisiä näkökulmia vero-oikeuden tutkimukseen".

Väitöstilaisuus järjestetään etänä ja sitä voi seurata videolinkin kautta.