Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

FBI:n asettama ansa paljasti: Rikollisryhmä toi Suomeen 1 700 kiloa huumeita – Levitystä järjesteltiin samaan aikaan, kun hoidettiin lapsia

Poliisi on selvittänyt historiallisen suurta huumausaineiden maahantuontia ja levittämistä. Kymmenen kuukauden aikana Suomeen tuotiin noin 1 700 kiloa huumausaineita. Niiden arvoksi katukaupassa on arvioitu noin 100 miljoonaa. Takavarikkoon saatiin noin 500 kiloa

Laaja huumevyyhti liittyy Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtamaan Greenlight-suuroperaatioon. Rikolliset käyttivät toiminnassaan salaiseksi luulemaansa Anom-viestintäalustaa, jonka FBI oli kehittänyt.

FBI pääsi käsiksi eri maissa toimivien rikollisten salattuun viestinvaihtoon. Eri maiden poliisit pääsivät kuitenkin lukemaan näitä viestejä reaaliajassa, koska FBI luovutti näitä tietoja yhteistyömaiden viranomaisille, kuten Suomelle.

Keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisario Jari Räty sanoo, että huumeiden määrä kertoo sen, että täällä on aineille kysyntää.

– Suomi ei ole enää mikään lintukoto, Räty huomauttaa.

KRP on tutkinut huumausaineiden maahantuontia ja levittämistä yhdessä Helsingin ja Kaakkois-Suomen poliisilaitosten kanssa. Organisaatiota johdettiin Virosta ja Espanjasta. Kaikkiaan päähaarassa on noin 40 epäiltyä ja vangittuna on 22.

Maahantuodut 706 kiloa amfetamiinia salakuljetettiin Suomeen Alankomaista ja 770 kiloa kannabista Espanjasta. Muut maahantuodut huumeet, kuten 24 kiloa kokaiinia ja 90 000 ekstaasitablettia, kuljetettiin maahan amfetamiinierien ohessa Alankomaista.

– Toiminta oli hyvin järjestäytynyttä ja organisoitua. Maahantuonneista on epäiltynä 11 henkilöä. He ovat pääosin virolaisia, mutta johto on ollut Espanjan aurinkorannikolla. Hän on Viron kansalainen. Virossa on ollut toiminnan logistiikkakeskus, josta on junailtu kuljetuksia ja rahaliikennettä, Räty selvittää.

Huumausaineet on piilotettu muun muassa multaa, vuorikatteita tai grillihiiliä tuoneisiin rekkoihin. Rädyn mukaan kuljetusyritykset ja kuskit eivät ole tienneet huumeista.

Maahantuotua lastia on saatettu purkaa useampaan maakuntaan ja osa maahantuoduista huumeista päätyi levitysorganisaatioille välikäden kautta.

Kokonaisuus alkoi selvitä poliisille, kun Kaakkois-Suomen poliisilaitos paljasti huumausaineiden vastaanottoa ja levitystä alueellaan päästyään käsiksi rikollisten viestittelyyn.

– Huumeita varastoitiin Kotkassa ja rahat kerättiin Kouvolaan, josta ne toimitettiin ulkomaille, kertoo rikoskomisario Lari Rönkä Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Hänen mukaansa osa kuriireista oli jopa kuukausipalkkaisia, mikä kertoo toiminnan järjestelmällisyydestä. Yleensä kuriirit saavat kertakorvauksen.

– Erikoista on myös se, että toinen pääepäillyistä on istunut koko ajan vankilassa.

Rönkä sanoo, että tässä tapauksessa rikokset eivät liity mihinkään liivijengiin.

KRP:n tutkinnanjohtaja Hans Fagerström sanoo, Lahti on ollut yksi keskeisimmistä maahantuotujen huumausaineiden jakelupisteistä. Seudulla toiminut hyvin järjestäytynyt rikollisryhmä otti vastaan ja levitti huumausaineita monille eri ostajille Suomessa.

– He toimittivat kymmeniä kiloja huumeita jätesäkeissä muun muassa kerrostalon porraskäytäviin, usein päiväsaikaan. Levitystä organisoineet henkilöt käyttivät puhelimia lasten hoidon lomassa ja televisioita katsoessaan.

Suurimmalla osalla ryhmän jäsenistä on tausta lakkautettavaksi määrätyssä United Brotherhood -rikollisjärjestössä.

Erikoissyyttäjä Sirpa Väätäinen sanoo, että osa tapauksista on jo käsitelty käräjäoikeuksissa.

– Kyse on erittäin vakavasta rikollisuudesta, josta on annettu maksimirangaistuksia. Useista tuomioista on valitettu hovioikeuteen