Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katulamput ovat palaneet yötä päivää monilla alueilla yli viikon: "Melkoista energiantuhlausta verovaroin", moittii asukas – Näin kommentoi Vantaan sähköinsinööri

Miksi katulamput palavat yötä päivää laajoilla alueilla Länsi-Vantaalla?

Tätä ihmettelee Hämeenkylässä asuva Tuire Saikkonen. Saikkosen mukaan katulamput óvat palaneet ympärivuorokautisesti yli viikon ajan ainakin Hämeenkylässä, Myyrmäessä ja Pähkinärinteessä.

– Melkoista energiantuhlausta verovaroin, hän moittii.

– Sähkö ei ole halpaa, ja tuntuu kummalliselta, että kaupunki tällä tavalla kuluttaa sitä, Vantaan Sanomiin yhteyttä ottanut Saikkonen kummeksuu.

Saikkonen kertoo, että katulamput paloivat samalla lailla yötä päivää pitkään myös viime syksynä.

Hän pohtii, voisiko kyseessä olla katulamppujen testaus.

Eihän se hyvältä näytä, että päivällä palavat valot.

– Mutta miksi näin kauan testataan? Luulisi, että vähempikin riittäisi, hän päivittelee.

Vantaan sähköinsinööri Ville Hohti kertoo, että ympäri kaupunkia on meneillään säännöllinen katulamppujen huoltokierros.

– Käymme kaikki Vantaan 46 000:aa valaisinta läpi, ja etsimme niistä vikoja. Huoltokierroksia on ollut jo vuosia elo–syyskuussa ja tammi–helmikuussa, Hohti selvittää.

Vaikka Vantaa on tiedottanut katulamppujen huolloista eri kanavissa, kaupunki saa silti joka vuosi jonkin verran asukaspalautetta asian tiimoilta. Jotkut ihmettelevät, miksi lamppuja poltetaan yötä päivää. Osa asukkaista taas tietää huoltotöistä mutta on tyytymättömiä niiden toteutukseen.

– Eihän se hyvältä näytä, että päivällä palavat valot, Hohti myöntää.

Hohtin mukaan katulamppuja on poltettava yhtäjaksoisesti eri alueilla päiväkausia, koska vikojen etsiminen ja korjaaminen on hidasta ja työlästä. Myöskään Vantaan nykyinen urakoitsijasopimus ei salli huoltotöiden tekoa vain yöaikaan.

– Kunnossapito on ulkoistettu, ja urakoitsijalta on varattu tietyt resurssit. Jos nyt katulamppuja alettaisiin huoltaa ja korjata vain öisin, meillä ei olisi tarpeeksi työvoimaa arkipäivisin hoitamaan myrskytuhoja ja muita kunnossapitotöitä, Hohti huomauttaa.

Hohti kertoo kuitenkin, että Vantaa on miettinyt, että energiankulutusta voisi vähentää ja katulamppuja huoltaa tulevaisuudessa vain öisin. Näin voitaisiin alkaa tehdä seuraavan urakoitsijasopimuksen myötä: uusi urakoitsija kilpailutetaan parin vuoden kuluttua.

Muutos myös tarkoittaisi, että katulamppujen huoltokierros maksaisi nykyistä enemmän, Hohti sanoo.

– Tällä hetkellä kaikkien Vantaan katulamppujen huoltokierros maksaa 20 000 euroa. Korjauskulut tulevat siihen päälle. Katulampuista noin 1 000 on vuosittain rikki.