Onni on asua nikinmäkeläisessä omakotitalossa – Vantaan kaupungilta kaivataan palveluita ja lisää päiväkotipaikkoja

Asuminen: Keravaan liittymistäkin on joskus väläytelty.

Suuri joukko ihmisiä muutti työn perässä Helsinkiin 1960–70-luvuilla, ja muuttovoitosta sai ison osan Vantaakin. Vuonna 1970 Vantaalle tulivat myös Kaija ja Kari Simonen Pohjanmaalta.

Nuoripari asettui ensin vuokralle Nikinmäkeen, Vantaan koilliskolkkaan. Parin vuoden kuluttua he muuttivat Vaaralaan ja sieltä kuudeksi vuodeksi Helsingin puolelle kerrostaloon, kunnes palasivat Nikinmäkeen. He halusivat oman talon.

– Kun on maalta kotoisin, Kari Simonen, 76, perustelee.

– Tässä oli vanha talo, ja sitä on laajennettu ja kunnostettu, hän kertoo pihalla Kultasiiventiellä.

Kaija Simonen, 74, lisää, että vireillä on taas uusia korjauksia, niin kuin aina omakotitalossa.

– Kun yksi kulma on korjattu, seuraavaa pitää laittaa.

Tämä on mahtava paikka asua!

Matti-Jussi Partanen

Tällä eteläpuolella Nikinmäkeä kadut on nimetty hyönteisten nimillä ja pohjoisosassa, Sipoontien toisella puolella, kaduilla on kaloihin ja kalastukseen liittyviä nimiä.

Simosten ensimmäisinä vuosikymmeninä Nikinmäessä oli kolme kauppaa: Häkkisen kauppa, Elanto ja Palménin kauppa. Viimeisenä niistä lopetti Palmén keväällä 2019. Elannon kiinteistössä toimii nykyisin pizzeria.

Entiset sekatavarakaupat on korvannut supermarket Sipoontien kyljessä. Kaupan vieressä sijaitsee Jokivarren koulun Nikinmäen opetuspiste, päiväkoteja kaupunginosassa on kaksi. Seurakuntakoti ja puutarhamyymäläkin löytyvät ja Keravanjoen rannalla on uimapaikka.

Simoset ovat tyytyväisiä nikinmäkeläisiä.

– Ei ole valittamista, tilaa on ja erittäin rauhallista, Kari Simonen sanoo.

Nikinmäen asukasluku on kasvanut valtavasti Simosten alkuvuosista.

– Enää ei tunneta kaikkia.

Vuoden 2020 lopussa asukkaita oli runsaat 4 200. Nikinmäki on lapsiperheiden valtakunta.

Asukasmäärä on kasvanut, kun isoja tontteja lohkotaan ja vanhojen talojen viereen on rakennettu ja rakennetaan edelleen runsaasti uusia pientaloja. Nikinmäessä näkee vaikka millaisia taloja, sillä Vantaan kaupunki ei ole määrännyt siellä tiukasti rakennusten materiaaleja ja muotoja, toisin kuin uusilla asuinalueilla.

Nikinmäestä löytyy vielä joitakin taloja jopa 1900-luvun alkuvuosilta.

Asemakaava-arkkitehti Noora Koskivaaran mukaan Nikinmäessä on vielä runsaasti tonttivarantoa pientalorakentamiselle. Juuri nyt kaupungilla on käynnissä kilpailutus tontista Pohjoisen Nikinmäentien varrelta, Siimapuiston eteläpuolella. Tontille on rakennusoikeutta lähes 1 900 kerrosneliömetriä ja sille saa rakentaa erillistaloja, rivitaloja, pienkerrostaloja tai niiden yhdistelmiä.

– Korkeintaan kaksikerroksisia, Koskivaara tähdentää.

Yrittäjä Matti-Jussi Partanen on Simosia tuoreempi nikinmäkeläinen. Hän muutti sinne perheineen 2013.

– Tämä on mahtava paikka asua! Yhteisöllinen, Partanen kehuu.

”Herrankukkarossakin” on silti korjattavaa. Niin Partanen kuin Nikinmäen omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Veijo Leimuvirta harmittelevat, että Vantaan kaupunki ei huomioi Nikinmäen tarpeita edelleenkään riittävästi.

Purnattavaa löytyy useammastakin asiasta, kuten turvallisen jalkakäytävän puuttumisesta Perhotien päästä, varhaiskasvatuspaikkojen riittämättömyydestä ja siitä, että asukkaiden toiveesta huolimatta koululaajennus tehtiin Leppäkorpeen eikä Nikinmäkeä lähempänä olevaan Jokivarteen.

Vantaan varhaiskasvatuspäällikkö Mikael Kokljuschkin kertoo, että alueen kahdessa päiväkodissa on nyt 250 lasta ja päiväkotipaikkaa odottaa 38 lasta. Lisäksi siirron oman alueen päiväkotiin haluaisi 30 lasta, joista suurin osa on varhaiskasvatuksessa Mikkolassa.

Sekin hatuttaa, että Nikinmäen opetuspisteeseen on tehty nuorisotila, mutta sitä ei ole voitu ottaa käyttöön. Tilasta puuttuvat työntekijät, koska kaupungilla ei ole varaa heidän palkkaamiseensa.

Kaupunki hakee apua vapaaehtoisista, joita oli tarkoitus perehdyttää tilan vetäjiksi tammikuussa. Koronatilanteen vuoksi perehdytys on siirretty maaliskuun alkuun.

Nähtäväksi jää, saadaanko vapaaehtoisia riittävästi.

Nikinmäessä 25 vuotta asunut Leimuvirta kertoo, että joskus on puhuttu hyvätuloisen kaupunginosan liittymisestä Keravaan. Saisiko silloin asioita paremmin eteenpäin?

Lue myös: Lapsiperheiden onnelassa kipuillaan – Nikinmäen lintukodon turvallisuutta halutaan parantaa

Lue myös: Pientalojen rauha uhkaa rikkoutua Vantaan ja Keravan rajalla – lähistölle suunnitellaan murskaamoa

Lue myös: Ensin vantaalainen raksamies kävi tekemässä ruokaa asiakkaiden kotona, nyt hänellä on ravintola Helsingissä – "Aika lailla laakista kaikki oli kohdillaan"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut