Tikkurilan ammattikoulu otettiin käyttöön vuonna 1963.
Sotien jälkeen Suomen harteille tulleet sotakorvaukset, jälleenrakennus sekä elinkeinorakenteen muutos palvelu- ja teollisuusaloille vauhdittivat ammattikoululaitoksen leviämistä. Koulujen opetustarjontaa ja rakentamista ohjattiin valtion taholta.
Vuoden 1958 ammattioppilaitoslaki velvoitti kuntia järjestämään opetusta metalli-, koneenkorjaus-, sähkö-, puutyö-, ompelu-, ja ravintola-aloilta.
Opetus suunniteltiin sukupuolisidonnaiseksi ja ”Ammattikoulurakennusten suunnitteluohjeissa” neuvottiin sijoittamaan sukupuolet eri opetustiloihin.
Näin tehtiin myös Tikkurilan ammattikoulun rakennuksessa, joka on esimerkillinen aikansa ammattioppilaitos.
Tikkurilan ammattikoulun perustamispäätös tehtiin vuonna 1957. Lupa perustamisesta saatiin helmikuussa 1960, kun ministeriö vihdoin katsoi suunnitelmien vastaavan lain vaatimuksia.
Rakennuksen toteutuksesta järjestettiin arkkitehtikilpailu, johon saatiin 34 ehdotusta. Toteutettavaksi valittiin toiseksi tullut ehdotus, arkkitehtien Eino Tuompon ja Matti K. Mäkisen Tikkulaari.
Rakennus valmistui vuonna 1963.

Tikkurilan ammattikoulussa tarjottiin opetusta pojille viilaaja-koneistaja-, levyseppä-hitsaaja-, putkiasentaja-, puuseppä-, maatalouskonekorjaaja-, sähköasentaja- ja rakennuslinjoilla.
Tytöille oli tarjolla pukuompelija-, teollisuusompelija-, keittäjä ja laitoskeittäjälinjat.
Rakennus oli valmistuessaan suurin maalaiskunnan omistama ammatillinen oppilaitos.
Nykyisin rakennuksessa on Vantaan ammattiopisto Varian Hiekkaharjun toimipiste, jossa voi opiskella eri aineita sukupuolesta riippumatta.
Koulu on suojeltu muun muassa historiallisen todistusvoimansa takia.
Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.
Lisää Vantaan historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .
Juttua korjattu 3.2. klo 15.38. Korjattu kuvatekstiin, että kyseessä olivat ammattikoulun sähköasentajaopiskelijat, eivät viilaaja-koneistaja-linjan opiskelijat.