Uusi Innovaatioiden Vantaa -strategia näyttää Vantaan kaupungin suunnan seuraaville neljälle vuodelle.
Vantaan tavoitteena on olla rohkea, rento ja viihtyisä kestävyyden edelläkävijä.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi strategian kokouksessaan maanantaina.
– Tähtäimessä on entistä parempi Vantaa, jossa eletään onnellista, empaattista, kotoisaa, merkityksellistä ja kestävää arkea,
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kuvaa tiedotteessa.
Valtuustokauden strategiaa vuosille 2022–2025 on valmisteltu kauan sisäisesti sekä luottamushenkilöiden ja kaupungin sidosryhmien kanssa.
Rohkeat innovaatiot vievät kaupunkiamme eteenpäin.
Strategiassa on määritelty tavoitteineen kuusi painopistettä, joiden mukaan kaupungin työtä ohjataan.
Painopisteinä ovat taloudellisesti kestävä ja elinvoimainen kaupunki, hyvät asukaslähtöiset palvelut, eriarvoistumisen estäminen, resurssiviisas ja hiilineutraali Vantaa, kukoistavat kaupunkikeskukset sekä merkityksellistä työtä vaikuttavalla johtamisella.
– Tähtäämme vahvistamaan tervettä talouttamme entisestään; sen myötä voimme tarjota jokaiselle
vantaalaiselle kotikaupungin, jossa on hyvä olla, ja yrityksille kasvun paikan. Vastuullisuus on mukana
kaikessa työssämme, ja estämme työllämme esimerkiksi ilmastonmuutosta ja eriarvoistumista, Viljanen kertoo.
Vantaa haluaa suurena työnantajana satsata johtamiseen voidakseen tarjota työntekijöilleen merkityksellistä työtä.
Innovaatioiden avulla kaupungin on tarkoitus vahvistaa viime vuosien kovaa kasvua.
– Viime vuonna meidät nimettiin Euroopan nousevaksi innovaatiokaupungiksi, minkä taustalla oli muun muassa nopea kasvumme
sekä hiilineutraalisuuden, sosiaalisten innovaatioiden ja digitaalisten ratkaisuiden laaja-alainen kehittäminen. Tällä polulla jatkamme uuden strategian myötä: rohkeat innovaatiot vievät kaupunkiamme eteenpäin, Viljanen selvittää.
Vantaata erottaa muista isoista kaupungeista vahva kansainvälisyys, jonka kärkinä ovat monipuolinen väestörakenne ja lentokenttäkaupunkina asema Suomen porttina maailmalle.
Palvelut ja muu toiminta nojaavat kaupungin vahvan talouden varaan.
Koronapandemia vaikutti edelliseen strategiakauteen, mikä näkyy kaupungin kaikessa kehityksessä. Toipuminen on kuitenkin ollut voimakasta, ja taloustilanne on pysynyt hyvänä.
Uudella strategiakaudella ylläpidetään taloudellisesti vankkaa asemaa, vahvistetaan osaamista ja työllisyyttä sekä pyritään kasvattamaan Vantaan vetovoimaa asuinkaupunkina.
Strategiassa korostuvat voimakkaasti kaupunkilaisten hyvinvointi ja yhdenvertaisuus. Olennaisena tavoitteena on syrjäytymis- ja eriarvoistumiskehityksen katkaiseminen. Tämä varmistetaan kasvattamalla eriytymässä olevien asuinalueiden vetovoimaa, rakentamalla toimintaedellytyksiä tukevaa kulttuuria ja varmistamalla henkilöstön valmiudet monikulttuurisen kaupungin asukkaiden palvelemiseen.
Nopeasti kasvavan Vantaan kasvu nojautuu yhä enemmän vieraskielisiin muuttajiin. Tämä on sekä etu että haaste. Kotoutumisessa satsataan monialaiseen yhteistyöhön.
– Periaatteemme on, ettei ketään jätetä, ja kaupunki onkin edelläkävijä syrjäytymisen estämisessä. Jatkamme esimerkiksi alueellista myönteisen erityiskohtelun ohjelmaa, ja kannustamme asukkaita aktiivisiksi tekijöiksi ja osallistujiksi.
Innovaatiopalkinnonkin taustalla ovat kaupungin monet sosiaaliset innovaatiot; meillä yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat voimissaan, ja kaupunki tukee näitä, Viljanen taustoittaa.
Omasta historiastaan ponnistavien kaupunkikeskusten kehittämisessä tähdätään viihtyisiin ja turvallisiin alueisiin, lähellä olevaan luontoon ja helppoon liikkumiseen. Vasntaa suunnittelee keskuksiin iloa tuottavia kulttuurin ja vapaa-ajan palveluita, jotka tarjoavat jotain kaikille taustasta riippumatta vauvasta vaariin ja innostavat ihmisiä tulemaan Vantaan ulkopuoleltakin.
Vantaa pyrkii hiilineutraaliksi etunenässä jo 2030. Tämä edellyttää tavoitteen huomioimista kaikissa toimissa, niin maankäytössä, hankinnoissa ja rakentamisessa, kouluissa, liikkumisessa kuin kaikissa muissakin kaupungin toimissa ja vaikuttamisen mahdollisuuksissa.
Tähtäimessä on siirtymä kiertotalouteen, ja lentokenttäalueesta aiotaan tehdä Euroopan ympäristöystävällisin.
Neljä kärkihanketta rakentavat kaupungin mukaan tulevaisuutta neljävuotiskautta pidemmällekin: ratikka mahdollistaa tiivistyvän kaupungin, kulttuuritalo nostaa kulttuurin merkitystä, Kuusijärvi parantaa matkailua ja luonnon virkistyskäyttöä, ja Oppimiskampus tukee niin elinvoiman kuin jatkuvan oppimisen tarpeita.