Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mustafe Hassan, 39, muutti perheineen Vantaalta takaisin Somalimaahan ja ryhtyi kultakaivosyrittäjäksi – "Halusin, että lapset näkevät, millaista on elämä heidän juurillaan"

Elämä: Hassanin perheen muutosta tehtiin Kultainen maa -dokumenttielokuva. Pähkinärinteen päiväkodin toimintamalli leviää nyt Afrikassa.

Mustafe Hassan, 39, on tehnyt elämässään valinnan, jota moni pitää hulluna. Vantaalla 25 vuoden ajan elänyt Hassan luopui asunnosta, puhtaasta vedestä sekä monista muista hyvinvointivaltion tuomista eduista ja muutti perheineen takaisin synnyinmaahansa, Somalimaahan. Muuton takana oli halu ryhtyä kultakaivosyrittäjäksi isoisien omistamille maille.

– Lisäksi halusin, että lapset löytävät oman identiteetin ja näkevät, millaista on elämä heidän omilla juurillaan, hän kertoo.

Videokamerat seurasivat Hassanin perheen muuttoa Vantaalta Somalimaahan neljän vuoden ajan. Kultainen maa -dokumenttielokuva saa ensi-iltansa helmikuussa. Hassan toivoo elokuvan lisäävän suvaitsevaisuutta maahan muuttaneita ihmisiä kohtaan.

– Elokuva on unelmien täyttymys. Toivon, että jonain päivänä se esitetään myös Somalimaassa. Siellä on yksi elokuvateatteri.

Hassan oli 12-vuotias, kun hän saapui sodan keskeltä Suomeen.

– Muistan sen hyvin. Oli helmikuun 1. päivä. Suomessa oli talvi, ja todella kylmä. Maassa oli lunta ja ihmettelin mitä se oli.

Eläkepäiviä voisi olla mukava viettää omakotitalossa Korsossa metsän keskellä.

Hassan ja 10 sisarusta pääsivät Helsinki-Vantaan lentokentältä isän luokse, joka oli saapunut Suomeen aiemmin. Asunto oli löytynyt Länsi-Vantaalta Myyrmäestä.

– Äiti kuoli sodassa, hän sanoo.

Muutosta alkoi sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan. Hassan kävi Uomarinteen ala-astetta ja Vaskivuoren yläastetta. Lukion hän suoritti Leppävaarassa. Puitteet elämään olivat kohdillaan. Hassan jatkoi opintoja ja valmistui sosionomiksi. Hassan on työskennellyt Suomessa useissa eri tehtävissä esimerkiksi kouluttajana, terveydenhuollossa, vankiloissa ja lastensuojelussa. Hän tuntee sydämessään olevansa vantaalainen.

– Olen aina puolustanut Vantaata missä ikinä olen ollutkin, hän nauraa.

Vantaan vahva rooli Hassanin elämässä näkyy myös tuoreessa dokumentissa. Länsivantaalaisille tuttuja paikkoja vilahtaa elokuvassa.

Hassan kertoo avoimesti myös vaikeuksista. 1990-luvun puolivälissä Suomessa elettiin syvää lamaa. Maahanmuuttaja oli Länsi-Vantaan katukuvassa ja koulumaailmassa uutta ja outoa. Hassan koki nimittelyä ja väkivallan pelkoa. Ulkopuolisuuden olo pysyi sydämessä.

– Myyrmäen metsät olivat tärkeitä paikkoja, siellä sain rauhoittua ja hiljentyä. Metsä ja pururata auttoivat minua jaksamaan. Pururadalla opin myös hiihtämään.

Maailma on muuttunut vuosikymmenten aikana, mutta Hassan tietää, että suomalainen yhteiskunta ei edelleenkään ole tasa-arvoinen.

– Minulla on 10 sisarusta, joista kaikki ovat menestyneet Suomessa, opiskelleet ja tehneet töitä. Toivon, että ymmärretään, että olemme valmiit tekemään töitä oman elämämme eteen.

Hassanin perhe asuu edelleen Somalimaassa. Kultakaivostoiminta on alkuvaikeuden jälkeen käynnistynyt ja laajentunut. Hassanin vaimo Nadja on varhaiskasvatuksen opettaja ja perusti Somalimaahan päiväkodin, jossa hän toteuttaa suomalaista varhaiskasvatusta. Perheen kolme Suomessa syntynyttä lasta ovat olleet Pähkinärinteen ja Variston päiväkodeissa. Pariskunta pyysi tutusta päiväkodista tukea, kun muutto Somalimaahan lähestyi.

– Nadja halusi viedä suomalaista osaamista Somalimaahan. Nadja sai Pähkinärinteen päiväkodista varhaiskasvatussuunnitelman mukaansa, jonka pohjalta hän on suunnitellut toimintaa. Hän on myös vienyt näkemystään varhaiskasvatuksesta lähialueille.

Perheeseen syntyi dokumentin kuvaamisen aikana myös viides lapsi. Lapset puhuvat sekä suomea että somalin kieltä. Vantaalle muutto tulevaisuudessa on mahdollinen.

– Eläkepäiviä voisi olla mukava viettää omakotitalossa Korsossa metsän keskellä, Hassan pohtii.

Ennen eläkepäiviä Hassanilla on haaveena lisätä yhteistyötä maailmassa, niin ihmisten kuin maiden välillä. Yksi unelma on viedä Somalimaahan suomalaista osaamista suklaan valmistuksessa.

– Miksi Somalimaassa ei voisi tehdä itse suklaata? Nyt kaikki suklaa tulee naapurimaa Keniasta, Hassan kertoo ja paljastaa, että suunnitelmat kohti unelmaa ovat jo edenneet.