Puhelut perheväkivallan uhreille apua tarjoavalle Nollalinjalle vähenivät viime vuonna ensimmäistä kertaa. Toisena koronavuonna turvakodeissa oli vähemmän asiakkaita kuin vuonna 2020, uutisoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Nollalinjalle saapui viime vuonna 17 427 puhelua. Tämä on noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020, jolloin soittoja oli ennätysmäärä (19 349).
Soitot jakaantuivat viime vuonna tasaisemmin eri kuukausille kuin aiempina vuosina. Keskimäärin Nollalinjalle soitettiin kuukaudessa 1 450 puhelua eli noin 47 puhelua päivässä. Niistä pystyttiin vastaamaan noin kahteen kolmesta.

Nollalinja avasi viime keväänä auttavan puhelimen rinnalle chat-palvelun. Chatissa keskusteluja käytiin yhteensä 700.
THL vinkkaa, että chatin kautta apua voi hakea, vaikka samassa tilassa olisi muita ihmisiä. Vanhempi voi näin keskustella päivystäjän kanssa esimeriksi silloin, kun lapset ovat päiväunilla.
– Apua tarvitsevat ovat löytäneet Nollalinjan chat-palvelun, vaikka sitä ei ole varsinaisesti markkinoitu. Chatin käyttö alkoi ensin kokeiluna, mutta jatkamme palvelua ehdottomasti myös vuonna 2022, toteaa uutisessa Nollalinjasta vastaava erityisasiantuntija Elisa Niklander THL:stä.
THL kertoo uutisessaan, että turvakotien asiakasmäärä laski hieman viime vuonna kuten se oli tehnty edellisenäkin vuonna. Ennakkotietojen mukaan turvakodeissa oli yhteensä 4 842 asiakasta. Asumispäiviä turvakodeissa kertyi yhteensä 81 951.
– Koronatilanne vaikuttaa turvakotien asiakasmääriin. Asiakasmäärä laski viime vuonna kahdeksan prosenttia. Edeltävänä vuonna laskua oli kaksi prosenttia, toteaa THL:n turvakotipalveluista vastaava kehittämispäällikkö Joonas Peltonen.
Ennen koronaa turvakotien asiakkaiden määrä on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2015 lähtien. Tuolloin turvakotipalvelun järjestämisvastuu siirtyi THL:lle.