Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastuullisuus kiinnostaa suurinta osaa suomalaisista – Ostopäätökseen se vaikuttaa paljon harvemmalla

Suomalaiset ovat kiinnostuneita tuotteiden vastuullisuudesta ja alkuperästä. Vaikuttaako tämä kiinnostus ostopäätöksiin asti on toinen asia, kertoo Reilu kauppa tiedotteessaan.

Reilun kaupan viime joulukuussa teettämän kyselyn mukaan hieman useampi kuin kolme neljästä kokee elintarvikkeiden ja tekstiilien alkuperää ja vastuullisuutta koskevan tiedon kiinnostavaksi ja tärkeäksi itselleen. Naiset ja kyselyn nuorin ikäryhmä (18–34-vuotiaat) arvioivat vastuullisuutta koskevan tiedon itselleen selvästi kiinnostavammaksi.

Tiedotteessa todetaan, että kuitenkin vain yhdeksän prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo tuotteen vastuullisuuden vaikuttavan erittäin paljon ostopäätökseen. Hieman alle puolet arvioi asian vaikuttavan ostopäätökseensä melko paljon. Noin 40 prosenttia kertoo, että vastuullisuus vaikuttaa vain vähän tai ei lainkaan ostopäätökseen.

– Tutkimus vahvistaa sen, että kuluttajat pitävät vastuullisuutta tärkeänä asiana. Kyselyn tulosten perusteella kuluttajat heittävät palloa myös yritysten suuntaan sen varmistamiseksi, että heidän ostoskoreihinsa päätyvien tuotteiden alkuperä on kunnossa. Vaikka osa kuluttajista on valmis näkemään paljonkin vaivaa ostostensa eettisyyden varmistamiseen, moni haluaa tehdä vastuulliset valintansa helposti, sanoo tiedotteessa Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

Kyselyn mukaan Reilun kaupan tuotteita ostetaan useammin kuin edellisenä vuonna. Säännöllisesti sen tuotteita ostavien määrä on lähes kolminkertaistunut neljän vuoden aikana. Joka kymmenes kyselyyn vastannut kertoo, ettei osta lainkaan Reilun kaupan tuotteita.

Tiedotteen mukaan enemmistö (65 prosenttia) vastaajista olisi valmis maksamaan vähintään viisi prosenttia enemmän tuotteesta, jonka tuotannossa on maksettu elämiseen riittävä palkka. Joka viides vastaajista ei olisi valmis maksamaan vastuullisesti tuotetusta tuotteesta lisähintaa tai edes harkitsisi tuotteen ostamista.

Tiedotteen mukaan säännöllisesti Reilun kaupan tuotteita ostavien osuus on melko sama eri vastaajaryhmissä. Naiset kuitenkin ostavat tuotteita selvästi miehiä useammin. Ostopäätöstä motivoi tieto, että siitä hyötyvät kehittyvien maiden viljelijät.

Kyselyn mukaan Reilun kaupan merkki on edelleen vastuullisuusmerkeistä tunnetuin.

Kantar TNS:n tekemään verkkopaneeliin vastasi 1 001 täysi-ikäistä suomalaista. Kysymykset koskivat erityisesti vastuullista kuluttamista ja vastuullisuusbrändien tunnettuutta. Reilu kauppa ry on toteuttanut vastaavan kyselyn vuodesta 2017 lähtien.