Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

VHS:n Jasmi Joensuu valmistautui olympiadebyyttiinsä Vantaalla – "Koin, että saan olla paremmassa koronakuplassa"

Urheilu: Maastohiihtäjä Jasmi Joensuu on ainoa vantaalainen urheilija Pekingin talviolympialaisissa. Sprintit hiihdetään 8. helmikuuta. Se on Joensuulle kisojen ensimmäinen tärkeä ja kenties kaikkein tärkein päivä.

Onneksi Pekingin talviolympialaisia ei siirretty vuodella kuten kävi Tokion kesäolympialaisille. Vuoden päästä Pekingissä ei nimittäin todennäköisesti olisi urheillut yhtään ”virallisesti vantaalaista”. Jo pari vuotta Rovaniemellä asustellut mutta Vantaan Leinelässä kirjoilla oleva maastohiihtäjä Jasmi Joensuu vaihtaa maalis-huhtikuun vaihteessa viralliseksi asuinkunnakseen Rovaniemen.

– Muutamme silloin avomieheni Juho Simosen ja puolitoistavuotiaan Keijo-koiramme kanssa omaan rivitaloasuntoon, Joensuu, 25, kertoo.

– Samalla on aika vaihtaa kirjoille Rovaniemelle.

Vantaan Hiihtoseuraa hän silti edustaa jatkossakin.

– Pysyn VHS:n urheilijana kilpaurani loppuun asti ja vantaalaiseksi tulen itseäni yhä kutsumaan, Joensuu lupaa.

Suomen maastohiihtäjät matkustivat Pekingiin viime viikon keskiviikkona. Joensuu kilpaili viimeisen kerran ennen olympialaisia 18.–19. tammikuuta Hakunilassa hiihdetyissä Suomen cup -kisoissa ja otti perinteisen vitosella ylivoimaisen voiton. Puolitoista viikkoa aiemmin hän oli hiihtänyt Imatralla parisprintissä Anni Kainulaisen kanssa VHS:n seurahistorian ensimmäisen naisten SM-kullan ja perinteisen kympillä ensimmäisen henkilökohtaisen Suomen mestaruutensa.

– Imatran perinteisen kympin nostaisin kauden toistaiseksi parhaaksi hiihdokseni. Kärkihiihtäjiä puuttui, mutta kisa oli minulta kokonaisuutena erittäin onnistunut, lähes 78 sekunnin voittomarginaalin kakkossijaan repinyt Joensuu sanoo.

– Maailmancupissa Lillehammerissa joulukuun alussa Suomen ykkösjoukkueen ankkurina viestissä hiihtämäni vitonen oli yksi kovimmista urallani. Myös se oli tärkeä onnistuminen.

Imatralla käytännössä varmistui Joensuun olympiareissu. Mainioita näyttöjä oli tosin jo viime kaudelta, eritoten MM-kisoissa Oberstdorfissa hiihdetty viestin avausosuus. Siinä Joensuu pohjusti Suomelle odottamattoman mutta sitäkin maukkaamman pronssimitalin.

– Odotukset olivat omalla kohdallani varsin maltilliset. Kun Kerttu Niskanen joutui loukkaantumisen vuoksi jäämään pois, tiesin, että minulla on mahdollisuus päästä viestijoukkueeseen.

Joensuu valmistui kesällä 2019 Denverin yliopistosta kauppatieteiden kandidaatiksi. Suomeen paluun jälkeen hänen kilpauransa on ollut pelkkää nousukiitoa, vaikka neljän Coloradon-vuoden epäiltiin tuovan nuorelle hiihtäjälupaukselle enemmänkin takapakkia.

– En osannut itsekään odottaa, että olisin näin paljon pystynyt nostamaan tasoani, mutta toisaalta tiesin potentiaalini. Tulin myös USA:sta Suomeen oikeaan aikaan. Taso oli täällä siinä vaiheessa normaalia heikompi. Oli otollinen hetki yrittää nousta maajoukkueeseen.

Joensuu vietti Hakunilan Suomen cupin jälkeisen ajan Vantaalla. Osa hiihtäjistä leireili ennen Pekingiin lähtöä Italiassa.

– Itse koin, että saan olla Vantaalla vanhempieni luona paremmassa koronakuplassa ja silti tehtyä laadukkaita treenejä.

Olympialaduille Joensuu lähti ensisijaisesti sprinttihiihtäjänä ja kenties viestikvartetin jäsenenä. Itse hän haluaa vieläkin enemmän.

– Kauden alussa asetin kovan tavoitteen: neljä matkaa Pekingissä. Tuli mitä tuli, kunnioitan valmennusjohdon päätöstä. Ainakin tähän asti ne ovat olleet minun kohdallani reiluja.

Joensuu on joka tapauksessa itsekin sitä mieltä, että tulee todennäköisesti tekemään uransa parhaat saavutukset sprinteissä.

– Mutta haluaisin, että minut muistetaan muutenkin kuin sprintterinä.

Koronan varjo roikkuu synkkänä tämän viikon perjantaina virallisesti käynnistyvien Pekingin olympialaistenkin yllä.

– Koronakuplasta huolimatta olen pyrkinyt elämään mahdollisimman normaalisti liikaa stressaamatta. Pekingissä ehtii varmasti stressata ihan tarpeeksi, Joensuu sanoo.

– Olympiastartteihin suhtaudun kuin mihinkä tahansa kisoihin, ymmärtäen tietysti, että kyseessä on vähän normaalia isommat karkelot.