Kun sukset valitsee oikein, niistä riittää iloa kymmeneksi vuodeksi – hittisukset toimivat niin paukkupakkasilla kuin plussakeleillä
2
Jokainen suksipari on yksilöllinen. Myös jokainen hiihtäjä on erilainen. Petri Ylösen mukaan suksivalintaan kannattaa käyttää vähän pidempi hetki aikaa. – Väärillä välineillä voi hiihtämisestä mennä ilo. Mia Lagström
Katso isompi kuvaYksi suurimmista mullistuksista on ollut siirrettävä side. Hiihtäjä voi itse siirtää sidettä eteen- tai taaksepäin sen mukaan, onko pakkasta vai nollakeli. Saa aina oikeanlaisen pidon. Siirrettävästä siteestä on myös apua, jos hiihtäjän paino vaihtelee useamman kilon. Mia Lagström
Hiihtäminen: Koronavuosien hiihtoinnostus on tyhjentänyt suksikauppojen hyllyt.
Maastosuksiin erikoistuneen Liikuntamestan yrittäjä, entinen maajoukkuehiihtäjä Petri Ylönen laittaa minut suksien päälle seisomaan. Sitten astellaan sentti eteen, kolme milliä taaksepäin, vaihdetaan painoa jalalta toiselle. Välillä noustaan suksien päälle varpaillaan.
Kun koko proseduuria on edeltänyt lyhyt haastattelu allekirjoittaneen painosta, pituudesta ja hiihtokokemuksesta, ei voi olla toteamatta, että ihan helppoa suksien ostaminen ei ole.
– Ei tämä vaikeaa ole, mutta monet asiat vaikuttavat siihen, että löydetään jokaiselle hiihtäjälle ne parhaimmat sukset, joista saa iloa seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi, Ylönen sanoo.
Koronan myötä Suomessa on nähty ennennäkemätön hiihtobuumi. Kun muuta ei voi harrastaa, lähtevät ihmiset ladulle. Hiihtämisestä on tullut nyt niin suosittua, että Ylösen mukaan suksista alkaa olla saatavuusongelmia.
– Meidänkin valikoimamme on tavanomaista pienempi.
Hiihtääkö perinteisesti vai luistelutyylillä – mitkään maailman sukset eivät käy molempiin. Luistelusuksi on lyhyempi ja rakenteeltaan paljon, paljon jäykempi kuin perinteisen tyylin löysempi suksi.
Hiihtäjän pituuden ja painon lisäksi on olennaista tietää suksia valittaessa hiihtäjän hiihtotaito. Kokeneemmalle hiihtäjälle Ylönen valitsisi jäykemmän suksen kuin vähemmän hiihtäneelle. Jäykempi suksi vaatii tehokkaamman potkun.
– Maastohiihto on välinelaji. Jos välineet ovat huonot, jää hiihtäminen siihen. Jos välineet ovat hyvät, hiihto on kivaa.
Suksivalintaan vaikuttaa tietenkin myös se, kuinka paljon on valmis näkemään vaivaa suksien huoltamisen ja voitelun kanssa. Nykypäivänä välineistä on tullut niin mainioita, että hiihtäjä voi selvitä jopa ilman voiteiden kanssa näpertelyä.
– Tämän hetken ehdottomasti myydyin suksi on karvasuksi eli skinisuksi. Meidänkin asiakkaistamme noin 60 prosenttia valitsee karvasuksen.
Karvasuksen pohjassa olevat karvat hoitavat pitopuolen ilman voitelua.
– Varsinaisen mullistuksen on tehnyt siirrettävä side. Hiihtäjä voi siirtää sidettä eteenpäin ja taaksepäin kelin mukaan ja saada näin oikean pidon keliolosuhteista riippumatta.
Varsinkin Etelä-Suomessa kelit sahaavat nykyään sellaisessa mittakaavassa, että innokkaan hiihtäjän on vaikea pysyä mukana.
– Eilen miinus kaksikymmentä ja tänään plus viisi – siirrettävällä siteellä varustettu karvasuksi selviää näistä kaikista.