Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

DNA:lle 100 000 euron uhkasakko – Asiakas ei saa helposti ja heti selville sopimuksensa määräaikaisuutta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on määrännyt DNA:lle 100 000 euron uhkasakon. Viraston mukaan DNA:n tarkastuspalvelu, jossa kuluttaja voi tarkistaa määräaikaisen matkaviestiverkon liittymissopimuksensa päättymispäivän, ei ole lainmukainen, kertoo tiedotteessaan Traficom.

Teleyrityksillä on ollut vuoden alusta lähtien velvollisuus tarjota kuluttajille mahdollisuus tarkastaa tekstiviestillä määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa päättymispäivä. Palvelun tarkoituksena on edistää kilpailua tarjoamalla kaikille kuluttajalle ilmainen, helppo ja välitön tapa tarkastaa sopimuksensa voimassaolo.

Määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa voimassaolon voi tiedotteen mukaan tarkistaa lähettämällä tekstiviestin SOPIMUS (tai ruotsiksi ABONNEMANG) numeroon 18321. Vastauksena hän saa välittömästi tekstiviestin, joka kertoo määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän.

– Kuluttaja voi hyödyntää palvelua, kun hän esimerkiksi saa toiselta teleyritykseltä kiinnostavan liittymätarjouksen ja harkitsee palveluntarjoajan vaihtamista, tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteessa kerrotaan, että DNA Oyj (DNA) kuitenkin vaatii asiakkailtaan erikseen palvelun sallimisen. Asiakas ei saa palvelua käyttöönsä ennen kuin hän on hyväksynyt palvelun käytön.

Traficom velvoittaa yhtiötä korjaamaan asian 2. maaliskuuta 2022 mennessä. Sen on poistettava sopimustiedon tarkastuspalvelustaan vaatimus palvelun sallimisesta.

Velvoitteen tehosteeksi Traficom on asettanut juoksevan uhkasakon. Mikäli palvelu ei ole lainmukainen Traficomin asettamaan määräpäivään mennessä, on DNA:n maksettava 100 000 euron uhkasakko. Lisäksi sen on maksettava 16. maaliskuuta jälkeen lisäerä 50 000 euroa kultakin täydeltä kahdelta viikolta, kunnes velvoite täytetään tai valitusviranomainen toisin määrää.

– Haluamme varmistaa, että kaikilla kuluttajilla on tasaveroinen mahdollisuus käyttää tarkastuspalvelua teleoperaattorista riippumatta, tähdentää tiedotteessa päällikkö Petri Peutere.