Tunnetko Raatikon historiaa? – Merkkivuottaan viettävän vantaalaisen tanssiteatterin vaiheista esitetään uunituore dokumentti

Tanssiteatteri Raatikko tupsahtaa valtakunnan verkkoon torstaina 3. helmikuuta kello 21. Sinne Raatikko toki on vuosiensa varrella päässyt ennenkin, kuten Vahvojen naisten Tanssiteatteri Raatikko -dokumenttiin sisältyvistä tanssi- ja haastattelutallenteista voi päätellä.

Dokumentti esitetään Yle Teemalla. Se on katsottavissa myös Yle Areenassa.

50-vuotisjuhliaan viettävä Raatikko on hyvässä seurassa. Viime lauantaina nautiskeltavaksi tarjoiltiin Kansallisbaletin satavuotisuuden kunniaksi uuden koreografian saanut Joutsenlampi ja keskiviikkona 2. helmikuuta suora lähetys vei Helsingin Tanssin talon avajaisgaalaan.

Maaliskuussa eläkkeelle jäävä Raatikon johtaja Marja Korhola kertoo ohjelman kuvausten kestäneen vuoden päivät. Hän on yli 30 vuotta mukana olleena yksi sen päähaastatelluista.

– Dokumentti antaa hyvän kuvan siitä, mihin Raatikon vahvuus ja pitkä ikä perustuu. Se on ollut monipuolisuus ja teatterin suhde yleisöön. Olemme aina halunneet tehdä tanssia laajalle yleisölle sekä eri-ikäisille ihmisille, mennä sinne missä ihmiset ovat.

Pieni miinus Korholalta tulee siitä, että Raatikon laajaa kansainvälistä kiertuetoimintaa ei dokumentissa tuoda esille.

Hän muistuttaa myös, että tanssiteatterilla on ollut vuosien varrella valtava joukko yleisöä, satoja tuhansia katsojia.

– Monillahan on se kokemus, että ensimmäinen tanssiesitys, jonka on nähnyt, on Raatikon. Vuosikymmenien aikana näitä ihmisiä on tullut jatkuvasti vastaan. Mutta 48 minuuttiin ei varmaan ole kaikkea toimintaa 50-vuodelta kovin helppo sulloa, hän naurahtaa.

Liisa Vihmasen käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti on tehty tanssiteatterin keskeisten henkilöiden haastatteluin. Itseoiketetusti heihin lukeutuvat tietenkin perustajat, Maria Wolska ja Marjo Kuusela.

Dokumentin kannalta osuvasti Raatikon juhlavuoteen kuuluu johtajanvaihdos. Niinpä teatterin uuden 50-vuotiskauden alkuun luotsaava ja työnsä vuoden alussa aloittanut Jaakko Toivonenkin on saatu kokonaisuuteen mukaan.

Raatikon spesiaalivuotta juhlistaa myös kahden tanssintutkijan, Riikka Korppi-Tommolan ja Aino Kukkosen, kirjoittama historiaa tutkiva julkaisu, joka valmistuu helmikuun puolivälissä. 22.–23. huhtikuuta tanssiteatterissa järjestetään Kino Raatikko, jossa esitetään tv-taltiointeja vanhoista teoksista. Maksuttomaan Kinoon tulee ilmoittautua ennakkoon.

Helmikuulle aiotut juhlagaalat on siirretty kesäkuun 1. ja 2. päivään. Liput niihin ovat jo myynnissä Lippu.fi:ssä.

Lue myös:

Raatikon uusi johtaja on valittu – Tanssijana ja koreografina niin Suomessa kuin ulkomailla toiminut Jaakko Toivonen aloittaa tanssiteatterin johtajana tammikuussa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut