50 vuotta sitten, 1. tammikuuta 1972, Helsingin maalaiskunnan kuntamuoto vaihtui Vantaan kauppalaksi.
Muutoksen hakemista oli suunniteltu 1960-luvulta lähtien. Kunta kasvoi ja kaupunkimaistui uusien kerrostaloalueiden rakentamisen myötä, ja sen hallinto oli jo kauppalamainen. Myös pääkaupunkiseudun alueliitossuunnitelmat huolestuttivat anomuksen tehnyttä kunnanvaltuustoa.
Kauppalan nimeksi valittiin Vantaa – Vanda. Ehdolla olivat myös Helsinginjoen, Vantaanjoen tai Tikkurilan kauppala.
Vantaa oli asukasluvultaan Suomen suurin kauppala. Vuoden 1972 alussa asukkaita oli 90 138, 100 000:s asukas muutti kauppalaan vielä samana vuonna.
Vuodenvaihteessa tuore kauppala järjesti asukkailleen kauppalaksitulojuhlat samalla ohjelmalla Tikkurilassa, Myyrmäessä ja Korsossa. Musiikki- ja lauluesityksien jälkeen kuunneltiin kauppalaksitulojulistus ja puhe sekä katsottiin ilotulitusta. Tarjolla oli makkaraa ja kahvia.
Uudenvuodenpäivänä asukkaat pääsivät konsertteihin Hakunilassa, Kaivokselassa ja Tikkurilassa. Kunnantalolla kutsuvieraiden juhlavastaanotolle osallistui tasavallan presidentti Urho Kekkonen.

Kauppalaksitulojuhlista on tallennettu valokuvia Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin. Valokuvaajat Anna-Liisa Nupponen ja Ilkka Leino kuvasivat juhlallisuuksia Tikkurilassa sekä valtuuston juhlaistunnossa Simonkylän yhteiskoululla. Joitakin juhlakuvista on nähtävissä Finnassa vantaankaupunginmuseo.finna.fi.
Vantaan kauppalan aika jäi lyhyeksi välivaiheeksi. Sen ensimmäinen vuosi ei ehtinyt edes kulua loppuun, kun kauppalanvaltuusto päätti jo anoa kuntamuutosta Vantaan kaupungiksi 1. tammikuuta 1974 lähtien.
Muutos toteutui ja parin vuoden päästä juhlitaankin 50-vuotiasta Vantaan kaupunkia.
Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.