Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Menestynyt ex-jääkiekkoilija Ilari Filppula on leijonakapteenin Vantaalla asuva isoveli, joka opiskelee nyt uutta alaa – "Pitää sopivasti kiireisenä"

Urheilu: Vantaalaislähtöinen jääkiekkoilija Valtteri Filppula sai kunnian kantaa Suomen lippua Pekingin talviolympialaisten avajaisissa. Leijonakapteenin isoveli Ilari Filppula on hänkin melko meritoitunut kiekkokaukaloissa.

Kartanonkoskelainen Ilari Filppula katseli tietysti olympiakisojen avajaisia pikkuveljestään ylpeänä.

– Jo olympiajoukkueeseen valinta oli hänelle upea juttu, sanoo Ilari, joka hänkin on yltänyt A-maajoukkueeseen, mutta arvokisat jäivät kokematta.

Leijonakapteenina toimiva Valtteri Filppula on nyt toisissa olympialaisissaan. Edellisen kerran hän oli mukana Vancouverissa 2010. Silloinkin Suomen lippua avajaisissa kantoi jääkiekkoilija ja niin ikään Etelä-Vantaan Urheilijoiden kasvatti, Ville Peltonen.

Filppulan veljekset asuivat lapsuutensa ja nuoruutensa Myyrmäessä, ja jääkiekkoaakkosia opeteltiin ahkerasti Viherpuiston kentällä. Molemmat aloittivat seurakiekkoilun jo pikkupoikina EVU:ssa. Ilaria kaksi ja puoli vuotta nuorempi Valtteri oli vielä A-juniori, kun Ilari kaudella 2002–2003 pelasi Jokereissa ensimmäisen liigaottelunsa. Se jäi sillä erää ainoaksi. Pääasiassa Ilari pelasi niihin aikoihin Mestistä Kiekko-Vantaassa.

Liigavauhtiin Ilari totutteli JYPissä, ja kesällä 2005 veljeksistä rakenneltiin Jokerien SM-liigajoukkueen tehoparia. Mutta juuri ennen liigakauden alkua Valtteri teki NHL-sopimuksen Detroit Red Wingsin kanssa. Vuonna 2008 hän nosteli Detroitin paidassa Stanley Cup -kannua.

Yhdessä Filppulan veljekset ovat pelanneet sarjaotteluita vain syksyllä 2012, kun NHL:ssä oli työsulku ja Valtteri pelasi alkukauden Jokereissa SM-liigaa. Filppulat ehtivät pelata yhdessä 16 peliä, kunnes polvivamma marraskuussa päätti Valtterin SM-liigapelit. Ilarin tehoja verotti lopputalven loukkaantuminen, mutta silti hän oli silloin Jokerien ylivoimaisesti paras pistemies ja palkittiin Kultaisella kypärällä eli liigapelaajien äänestyksellä parhaana pelaajana.

Viimeinen peli jäi tavallaan pelaamatta.

Ainoan SM-kultansa Ilari Filppula voitti Turun Palloseurassa 2010, jolloin hänet palkittiin pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana.

– Parhaat saavutukseni sekä joukkueena että henkilökohtaisesti.

Sen kauden jälkeen Ilarikin sai sopimuksen Detroitiin. Taas puhuttiin veljesten pääsevän vihdoin pelaamaan yhdessä. Mutta toisin kävi. Ilarilla oli kahden suunnan sopimus, ja vaikka hän keräsi AHL:ssä Detroitin farmijoukkue Grand Rapids Griffinsissä kiitettävästi tehopisteitä, ei kutsua ylös kuulunut.

– Se on jäänyt suurimmaksi harmitukseksi urallani, Ilari sanoo.

Pääasiassa Grand Rapids Griffinsissä Valtterikin ensimmäisen kautensa Pohjois-Amerikassa pelasi, mutta hänelle kirjattiin 16 kauden aikana kaikkiaan 1 222 NHL-peliä, kunnes siirtyi viime vuonna Sveitsin pääsarjaan Genéve-Servetteen.

Ilari pelasi AHL-kautensa jälkeen Jokereissa kaksi kautta. Sen jälkeen hän kiekkoili sekä KHL:ssä että Sveitsin ja Ruotsin pääsarjassa.

– KHL:ssä oli parhaat yksilöt mutta silloin vielä liikaa omaan pussiin pelaamista. Ruotsissa oli kaikkiaan kovatasoisinta.

Viimeiset kolme pelikauttaan Ilari edusti SM-liigassa Turun Palloseuraa ja oli joukkueen hyökkäyspelin dynamo.

– Ne kolme vuotta ajelin tiiviisti Turun ja Vantaan väliä, kun olin jo asettunut perheeni kanssa Kartanonkoskelle. Ajokilometrejä tuli vuosittain 60–70 tuhatta. Kolmantena vuonna se alkoi väsyttää.

Syksyllä 2020 Ilari Filppula päätti lopettaa uransa jääkiekkoammattilaisena. Ottajia olisi ollut.

– Viimeinen peli jäi tavallaan pelaamatta, kun liiga oli silloin saman vuoden maaliskuussa keskeytetty koronan vuoksi ennen runkosarjan viimeistä kierrosta. Mutta en minä vielä silloin tiennyt lopettavani.

Viime marraskuussa 40 vuotta täyttänyt Ilari Filppula on yhä lähes huippu-urheilijan kuosissa.

– Tennistä pelaan melkein päivittäin.

Päiviä aikatauluttavat myös kotona etätöitä tekevä Sara-vaimo ja kaksi lasta, tokaluokkalainen Mila ja esikoululainen Daniel, sekä psykologian opinnot avoimessa yliopistossa.

– Suoritan parhaillaan suppeita aineopintoja sekä psykoterapian valmistavia opintoja. Pitää sopivasti kiireisenä.