Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan kahteen uuteen HSY:n keräyspisteeseen kiikutettiin kuukaudessa tuhat kiloa poistotekstiilejä – Tyhjennysväli piti heti puolittaa

Jäte: HSY:n keräyskokeilu jatkuu kesäkuun loppuun.

Vantaalla on voinut reilu kuukauden päivät viedä poistotekstiilejä Jumboon ja Myyrmanniin avattuihin keräyspisteisiin. Ne kuuluvat HSY:n kokeiluun, jossa poistotekstiilejä kerätään kesäkuun loppuun asti kaikkiaan kymmenessä pisteessä pääkaupunkiseudulla. Niistä suurin osa sijaitsee kauppakeskuksissa.

Myyrmannissa keräyspiste on ykköskerroksen keskusaulassa liukuportaiden juurella. Jumbossa se löytyy Stockmannin lastenvaateosaston tiloista.

– Asukkaat ovat löytäneet keräyspisteet todella hyvin, projektipäällikkö Leena Tuominen HSY:ltä kertoo.

– Tyhjennyskertojen määrä jouduttiin jo tammikuussa nostamaan kahteen, vaikka kuvittelimme, että yksi kerta viikossa riittäisi.

Osaan keräyspaikoista on Tuomisen mukaan jouduttu lisäämään myös rullakoita, mutta Vantaalla se ei tilojen puolesta ole mahdollista.

– Kauppakeskukset ovat sijoituspaikkoina siitä hyviä, että liikkeelle ei tarvitse lähteä vain tämän yhden asian takia, vaan sen voi hoitaa muun asioinnin yhteydessä. Toivommekin, että tekstiilejä ei tuotaisi ihan jätesäkkikaupalla, vaan mieluummin pienempiä pussukoita kerralla.

Poistotekstiilejä on vuodesta 2019 vastaanotettu Sortti-asemilla.

Nyt meneillään olevan kokeilun tavoitteena on tuoda poistotekstiilin keräyspisteet lähemmäksi asukkaita ja helpommin saavutettaviksi. Samalla kokeillaan, millainen vaikutus keräyspisteen sijainnilla ja helppokäyttöisyydellä on poistotekstiilimääriin.

Lisäksi tarkoituksena on edistää tekstiilien oikeanlaista lajittelua kotitalouksissa.

Jumbon ja Myyrmannin uusista pisteistä kertyi poistotekstiiliä lähes tuhat kiloa tammikuun aikana. Materiaalin lajittelun hoitaa pisteiden tyhjennyksistä huolehtiva HSY:n yhteistyökumppani Tramel Oy Vantaalla.

– Yleisesti ottaen asukkaiden tuoma poistotekstiili on ollut suurelta osin kierrätykseen sopivaa ja jätteeksi on päätynyt hyvin vähän, Tuominen tietää.

Keräykseen kelpaavat muovipusseihin tai -säkkeihin pakatut rikkinäiset tai muutoin käyttökelvottomiksi käyneet vaatteet ja kodintekstiilit, joiden tulee olla kuivia ja puhtaita pieniä kuivatahroja lukuun ottamatta.

– Alusvaatteet kuuluvat sekajätteisiin jo hygienia-syistä. Lisäksi niissä on niin paljon kuminauhaa ja elastaania, että niitä ei pystytä jatkojalostuksessa hyödyntämään. Sukkia ei myöskään poistotekstiileihin tule laittaa, Tuominen korostaa.

Kauppakeskusten kokeilupisteisiin poistotekstiilit voi kiikuttaa maksutta. Sortti-asemalla Ruskeasannassa ja Sortti-pienasemalla Havukoskella menee pieni maksu, esimerkiksi muovikassillisesta 50 senttiä ja 200 litran säkistä 2 euroa.

Lue myös:

Tekstiilien keräys jatkuu Sortti-asemilla – helmikuussa aletaan periä pientä maksua

Tekstiilikierrätystä ei vielä osata – lähes puolet kokeilukeräykseen tuotavasta tavarasta kuuluisi sekajätteeseen

Poistotekstiileistä tehtiin kuitukankaita ja akustiikkapaneeleita – "Jopa 120 miljoonan euron potentiaali Suomessa"