Taksikuljetukset: Tilausjärjestelmän korjaaminen on auttanut tilanteen kohentumisessa viime viikkoina.
Vantaalaiset Kelan korvaamien taksikyytien asiakkaat ovat tuskailleet puhelimessa alkuvuonna. Jonotusajat palvelutuottaja Suomen Lähilogistiikka Oy:n tilauskeskukseen ovat venyneet usein tuskallisen pitkiksi.
Syitä tähän olivat tilausjärjestelmässä havaitut virheet sekä tilauskeskuksen henkilökuntaa ravistellut omikron-aalto, kertoo Lähilogistiikan viestinnästä vastaava Sakari Lauriala.
Kela-kyytien palveluntarjoaja vaihtui Uudellamaalla vuodenvaihteessa. Aiemmin kyytejä hoiti Menevä Oy. Nyt niistä vastaavat Lähilogistiikka ja Taksi Helsinki.
Lähilogistiikan Kela-matkojen hankejohtaja vaihtui tammikuun puolessavälissä Timo Liikaseen.
Laurialan mukaan henkilövaihdos liittyi kokonaisarvioon mutta myös siihen, ettei projektin tavoitteita ollut saavutettu.
Sakari Lauriala kuvaa tammikuun ensimmäisiä viikkoja ”meillekin ihan painajaiseksi” ja pahoittelee tilannetta asiakkaille.
Kun bugit korjattiin, järjestelmä alkoi paranemaan.
Tilausjärjestelmä kaatui tuolloin kertaalleen täysin ja kärsi muista merkittävistä häiriöistä.
– Tammikuun 12. päivä havaitsimme järjestelmässä teknisen bugin ja virheellisiä asetuksia. Kun ne korjattiin, järjestelmä alkoi paranemaan.
Viimeisimmät kaksi viikkoa ovat olleet Lähilogistiikan kannalta hyviä. Vastausajat ovat lyhentyneet, ja vastausprosentit ovat Kelan vaatimia. Myös tilausketjut ovat lyhetyneet, eli järjestelmä löytää sopivia autoja lähempää asiakasta aiempaa paremmin.
Kelan vastaava suunnittelija Anne Giss kertoo, että parisen viikkoa sitten jonotusajat Lähilogistiikan puhelinkeskukseen olivat keskimäärin viidestä seitsemään minuuttiin. Kelan sopimus edellyttää jonotuksen kestävän enimmillään 80 sekuntia.
– Viime päivät näyttäisivät siltä, että tilanne puheluiden jonotusaikojen suhteen on saatu hyvälle mallille, kuten sen pitääkin olla.
Tilannetta seurataan päivittäin Kelassa tilastoista. Lähilogistiikka toimittaa Kelalle päivittäin raportin tehdyistä ja peruuntuneista matkoista sekä puhelujen jonotusajoista.
Lähilogistiikan ongelmiin ovat vaikuttaneet sairaustapaukset, mainitsee Giss. Tämä on johtanut siihen, että tilausvälittäjiä on ollut liian vähän puhelumääriin nähden.
Laurilan mukaan Haagan tilauskeskuksessa oli 16 koronavirustapausta. Tämä vaikutti keskukseen läpipääsyyn ja autojen välitykseen myös Vantaalla.
Lähilogistiikka on tehnyt lisärekrytointeja ja työtapamuutoksia, kertoo Lauriala.
Kela kilpailutti taksimatkojen palveluntuottajat viime vuonna. Kilpailutus alkoi kesäkuussa, ja tämän vuoden alusta toimintansa aloittaneet tuottajat julkistettiin syyskuussa. Aikaa toiminnan käynnistämiseen on arvosteltu liian tiukaksi.
Aikataulu oli tiukka, mutta Laurila ei halua käyttää tätä syynä.
– Palveluntuottajat eivät voi syyttää pelkästään lyhyttä aikaa. Sitäkin voi suunnitellusti ennakoida. Mutta palvelun järjestäminen on erittäin vaativaa, se on sanottava.
Gissin mukaan aikataulu johtui kesällä voimaan tulleesta EU-direktiivistä, joka edellyttää tietyn osuuden vähäpäästöisiä ajoneuvoja julkisissa kilpailutuksissa. Kela joutui selvittelemään tämän vaikutuksia hankintoihin.
Giss muistuttaa, että kilpailutuksen myötä vantaalaisillakin on valittavana kaksi palveluntuottajaa: Lähilogistiikka ja Taksi Helsinki.
– Asiakkaiden on hyvä käyttää molempia tuottajia ja katsoa, millaista palvelua saa niin tilauksen kuin matkan tekemisen osalta.