Tammikuussa Suomessa ei hukkunut yksikään ihminen. Edellisen kerran hukkumisilta on vältytty tammikuussa vuonna 2010. Viime vuoden tammikuussa hukkui yhdeksän ihmistä, kertoo tiedotteessaan Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto (SUH).
Liiton tämän vuoden lukema perustuu sen keräämiin ennakkotietoihin.
– Vaikka tammikuussa tietoomme ei tullut hukkumisia, jäistä pelastettiin mediatietojen mukaan kymmenkunta ihmistä sekä viranomaisten että kanssaihmisten toimesta. Helmikuu alkoi kuitenkin ikävästi kahden ihmisen hukkuessa moottorikelkan vajottua jään läpi Kotkan Syväsalmessa, sanoo tiedotteessa SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.
Jäätilanne oli SUH:n tiedotteen mukaan tammikuussa Suomessa poikkeuksellisen hyvä. Nyt jäällä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat muuttuvat sääolosuhteet, runsas lumisade ja kylmä vesi.
Tiedotteessa muistutetaan, että jääolot saattavat muuttua ratkaisevasti jopa muutaman kymmenen metrin matkalla.
– Vaihtelevat sääolosuhteet, heikko jään tuntemus sekä olemattomat turvavarusteet luovat otolliset olosuhteet vaaratilanteiden syntymiselle jäällä. Etenkin nyt jään päälle satanut lumi yhdessä pakkaskelien kanssa tekevät jääolosuhteista paikoittain hyvinkin vaaralliset. Lumikertymät toimivat jään päällä eristeenä ja hidastavat jäiden paksuuskasvua sekä piilottavat silmälle näkyvät vaaranpaikat, selvittää Nieminen.
Lumikertymät toimivat jään päällä eristeenä ja hidastavat jäiden paksuuskasvua sekä piilottavat silmälle näkyvät vaaranpaikat.
Nieminen neuvoo, että jos jää pettää, tulee tiedostaa kylmäsokin vaara. Kylmäsokissa elimistö toimii refleksinomaisesti ensimmäisten sekuntien ajan. Henkilö pidättää hetken hengitystään, mitä seuraa hyperventilaatio. Veden varaan joutuneella on yleensä vaikeuksia pitää hengitystiet vedenpinnan yläpuolella, jolloin hukkumisen todennäköisyys kasvaa.
SUH opastaa, että jäälle lähtiessä tulee varustautua turvavälinein. Niitä on myös opeteltava käyttämään. Vähimmäisvarustukseen kuuluvat hänen mukaansa kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit siltä varalta, jos jää pettää.
Jäälle ei tule lähteä yksin ja mukaan tulisi mielellään myös ottaa kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä.
Tiedotteessa neuvotaan, että jäälle lähtöä on aina syytä harkita tarkkaan. Sinne tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää.