Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | 1950-luvun junataulu ohjeistaa, miten junassa tulee käyttäytyä – ohjeet pätevät tänä päivänäkin

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 160 vuotta siitä, kun junaliikenne alkoi Helsingin ja Hämeenlinnan välillä.

Junat ovat matkan varrella muuttuneet, asemia on tullut lisää ja aikataulut ovat tihentyneet. Myös matkustajamäärät ovat kasvaneet.

Syitä junalla matkustamiseen on monia. Yksi matkustaa töihin, toinen lomalle. Moni haluaa säästää aikaa, vaivaa ja luontoa. Matkusti sitten yksin, kaksin tai ryhmässä, mukana lapsia, koiria, polkupyörä, lastenrattaat ja matkatavaroita, on kanssamatkustajien huomioiminen junamatkustamisen A ja O.

Jotta matkustaminen olisi kaikilla mahdollisimman sujuvaa ja miellyttävää, on noudatettava hyviä tapoja. Niihin kuuluvat muun muassa:

1. Suoda istumatilaa toisillekin matkustajille – ennen muita sairaille, äideille ja vanhuksille.

2. Noudattaa siisteyttä – myös paikoissa, joihin kanssamatkustajan silmä ei ulotu.

3. Noudattaa tupakanpoltosta ja väkijuomien käytöstä annettuja kieltoja.

4. Valmistautua hyvissä ajoin nousemaan junaan ja laskeutumaan siitä ja siten edesauttaa junien nopeaa suoritusta.

5. Sulkea ovet vaunuun tultaessa ja siitä poistuessa ja välttää asiatonta vaeltamista vaunusta toiseen.

6. Noudattaa muutenkin tunnollisesti kaikkien yhteiseksi parhaaksi tarkoitettuja järjestysmääräyksiä.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa olevan pahvisen ohjekyltin ohjeet vuodelta 1952 ovat päteviä myös tänä päivänä. Ainoastaan vaunun ovet avautuvat nappia painamalla ja sulkeutuvat itsestään.

Ja vielä jonkin aikaa on hyvä muistaa nämäkin ohjeet: käytä kasvomaskia koko matkan ajan ja muista pitää riittävä turvaväli muihin matkustajiin. Ja matkusta vain, jos olet terve.

160 vuotta sitten valmistui myös Tikkurilan vanha punatiilinen asemarakennus. Siellä, nykyisessä Vantaan kaupunginmuseossa avautuu 3. maaliskuuta 2022 aseman historiasta kertova näyttely Kotiasemasi Vantaalla. Hyviin tapoihin kuuluu -kyltti tulee esille näyttelyyn.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.