Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurauksista on ropissut satoja palautteita kaupungille – "Lumet vain prässätään voimalla kunnioittamatta yksityisaluetta tai yleistä katua", moittii rekolalaismies

Lumitilanne: Viime aikoina kertyneet lumiröykkiöt vaikeuttavat ihmisten elämää ympäri Vantaata.

Lumiröykkiöt hankaloittavat asukkaiden elämää ympäri Vantaata. Esimerkiksi toimisto- ja liikekeskus Dixin lähellä sijaitsevan Väritehtaankadun lumitilannetta on voinut hiljattain kuvailla kulkijoiden kannalta järkyttäväksi. Korsossa taas keskustan kadunvarren pysäköintipaikat ovat täynnä lunta.

– Joka puolella lumi vaikuttaa. Se vaikeuttaa autolla liikkumista, pysäköintiä, jalankulkua, pyöräilyä, summaa Vantaan katujen ja puistojen palvelualuetta vetävä kaupungininsinööri Henry Westlin.

Asukaspalautteita aurauksista on tullut Vantaalle runsaasti, etenkin viime viikonloppuna.

– Alustavan arvion mukaan palautteita saapui kaupungille yhteensä 500 perjantain ja maanantain välisenä aikana.

Palaute on koskenut muun muassa sitä, että sään lämmetessä pehmennyt lumi on tehnyt monet reitit kulkukelvottomiksi ja niihin vaaditaan parempaa aurausta.

Westlinin mukaan yhteydenottoja on tullut myös siitä, että auraajat ovat kasanneet lunta kääntö- ja pysäköintialueille, koska sitä ei ole ehditty viedä vastaanottopaikoille.

 Se on kuin vuori, jonka yli pitää kiivetä.

– Palautetta tulee myös siitä, kun kadun lumet aurataan tonttiliittymän kohdalle valliksi. Ongelmat ovat samat kuin viime talvena, jolloin lunta tuli paljon tammikuussa.

– Säiden aiheuttajaa ei tästä nyt saada tilille. Toivotaan, ettei lunta tulisi enää paljon lisää, Westlin toteaa.

Viimeaikaiset auraukset ovat kiusanneet väkeä myös Rekolassa, kertoo Rekolankujan asukas. Kaupungille palautetta antanut mies moittii alueen auraustöitä.

Rekolankujan ja Heikaksenkujan yhdistävä kevyen liikenteen väylä on aurattu tukkoon miehen tontin luona.

– Pienen talon kokoinen aura kokoaa Rekolankujan kaikki lumet ja työntää ne luvattomasti portilleni ja kujan jatkokadulle, hän päivittelee.

Alueesta on muodostunut suuri lumenkaatopaikka.

– Se on kuin vuori, jonka yli pitää kiivetä. Sen takia pikkuaura ei ole päässyt auraamaan kevyen liikenteen väylää.

Miehen mukaan asukkaiden hoidettavaksi on myös jäänyt kohtuuttoman isoja tonteille työnnettyjä lumiröykkiöitä.

Lisäksi aurauskoneet ovat rikkoneet asukkaan kivipaaden ja pensasaitaa sekä kadun reunakiviä.

– Reunakivet rikkoutuivat jo edellistalvena isojen aurauskoneiden takia. Olen kerännyt ne talteen ja huomauttanut kaupunkia niiden korjaamisesta.

Mies on asunut Rekolankujalla pitkään. Asukkaan mukaan aurausongelmia on ollut parina viime vuonna, etenkin tänä talvena. Kaikki johtuu hänen mielestään siitä, että Vantaan kaupunki on ulkoistanut alueen aurauksen urakoitsijalle.

– Fyrkat veke ja viis ihmisten palvelusta. Urakoitsijaa koskevat epäkohdat ovat tulleet esille, hän kuvaa.

Ulkoistuksen myötä aluetta on alettu aurata hätäisesti aiempaa isommilla aurauskoneilla, asukas sanoo.

– Aiemminkin on ollut runsaslumisia talvia, mutta auraukset on hoidettu pienemmillä koneilla. Nyt lumet vain prässätään voimalla kunnioittamatta yksityisaluetta tai yleistä katua.

Westlin on kuullut Rekolankujan tilanteesta.

– Siellä on urakoitsija ollut töissä, ja ehkä siellä on ollut vähän kokemattomampi auraaja. Lupasin mennä katsomaan tilannetta, hän toteaa.

Westlin myöntää, ettei massiivisen lumiurakan hoitaminen Vantaalla ole ollut helppo työ kaupungin kunnossapidolle ja urakoitsijoille. Esimerkiksi Jokiniemen Väritehtaankadun varrelle pysäköidyt autot ovat aiheuttaneet huomattavia pulmia kaupungin kalustolle.

– Kunnossapito ehdotti, että sieltä poistettaisiin pysäköintipaikat tai rajoitettaisiin pysäköintiä talvella, Westlin kertoo.

Hän huomauttaa, että kaupunkia on myös kiitelty aurauksista viime aikoina.

Hän pitää onnekkaana asiana, että runsaimmat pyryt ovat osuneet viikonlopuille.

– Auta armias, jos sateet olisivat tulleet arkipäivänä. Pyhäpäivinä työntekijöillä on enemmän tilaa ja aikaa hoitaa aurauksia.