Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudessa MasterChefissä kilpailevalla Marinalla, 62, on kyky, jonka moni omisi – "Jos on taloudellisesti huono kuukausi, voin olla kymmenen päivää käymättä kaupassa"

Ruoka: MasterChef Suomi -kilpailussa tavalliset kotikokit mittelevät taidoillaan. Yksi kilpailijoista on eläköitynyt Marina Ehrnrooth, 62, jonka aarre on isoisän äidin keittokirja.

MasterChef-kilpailija Marina Ehrnroothin ensimmäiset makumuistot ovat lapsuudesta Kirkkonummelta, Tyriksen kartanosta.

– Kaikki tehtiin kotona. Vihannekset, omenat ja marjat kasvatettiin itse. Maito haettiin naapuritilalta. Isoisä ja isä metsästivät. Itse olin kuitenkin hirveän kranttu ja rakkain ruokamuistoni on sahramilla maustettu pulla, Marina Ehrnrooth kertoo.

Toinen tärkeä makumuisto lapsuudesta on nokipotut. Kun pihalla poltettiin risuja, perunat laitettiin kypsymään nuotion alle.

Omassa keittiössään Ehrnroothilla on aina tuoretta salviaa, oliiviöljyä ja paljon valkosipulia.

– Salviaa parempaa yrttiä ei ole. Sulatetusta voista ja salviasta saa kastikkeen, joka sopii pastalle, kanalle ja taimenelle.

Käytän aika paljon voita ja kermaa.

– Olen sen verran vanhanaikainen, että käytän aika paljon voita ja kermaa.

MasterChef-kilpailuun osallistuminen on ollut Marina Ehrnroothin haaveena ainakin kymmenen vuotta. Viime vuonna hän päätti, että nyt tai ei koskaan. Koekuvauksissa piti tehdä ruokaa niistä aineksista mitkä annettiin.

– Mukaan sai ottaa lempiyrtin ja minulla oli tietysti salviaa.

Yhdeksi vahvuudekseen Marina Ehrnrooth sanoo sen, että hän pystyy tekemään ”ei mistään jotain”.

– Jos on taloudellisesti huono kuukausi ja pitää säästää, voin olla kymmenen päivää käymättä kaupassa ja teen ruokaa kaapeissa olevista varastoista.

Pakastimesta löytyy itse poimittuja sieniä. Marina Ehrnroothin mielestä maukkaimpia ovat herkkutatit ja kantarellit.

Hyvää ruokaa syntyy yksinkertaisista aineksista. Tateista, sipulista, salviasta, oliiviöljystä, parmesaanista, mustapippurista sekä tilkasta pastan keitinvettä ja nokareesta voita tulee maukas kastike pastalle.

Arkkiherkkuja voi valmistaa vaikkapa tavallisesta tarjousjauhelihasta.

– Maustamalla tavallisesta ruuasta tulee parempaa.

Juhlaruokana Ehrnroothin perheessä syödään kalaa ja äyriäisiä. Silloin kun Marina syö juhlavasti miehensä kanssa kahdestaan, herkkuna on gratinoitu hummeri.

Haastavinta kuvauksissa oli Marina Ehrnroothin mielestä tietokoneen käyttö, koska hän ei ollut tottunut siihen lentoemännän työssään.

– Kuvauspäivän jälkeen piti kirjoittaa resepti ohjelman katsojia varten. Se oli hidasta kahdella sormella. Nuoret kilpasiskot olivat aivan ihania ja tulivat avuksi. Minä vain sanelin reseptin.

Ehrnrooth kehuu muutenkin kuvausten tunnelmaa. 12 eri puolilta Suomea tullutta kilpailijaa olivat kuin yhtä perhettä.

– Tämän kokemuksen jälkeen teen entistä parempaa ruokaa. Olen syönyt maailmalla paljon ravintoloissa, ja kun korona on hellittänyt, haluan ehdottomasti syödä ulkona, jotta ravintolat pysyisivät elossa. Tässä elämänvaiheessa on jo varaa vähän nautiskella.

Marina Ehrnrooth on neljän aikuisen lapsen äiti. He tulevat mieleen äidin herkkupatojen ääreen.

Perhe onkin perustanut Whatsapp-ryhmän, johon laitetaan toiveita siitä, mitä ruokaa Marina voisi tehdä, kun kaikki ovat koolla.

Kun perheessä on kaksi kasvissyöjää, yksi diabeetikko ja yksi jääkiekkoilija, äiti-Marina muuntelee ruokaa niin, että se sopii kaikille.

– Meillä ja sisaruksillani puolisoineen on tapana kokoontua neljä kertaa vuodessa syömään yhdessä. Minun tehtäväni on järjestää syksyllä sadonkorjuujuhla. Silloin pöydässä on vihanneksia ja äyriäisiä.

MasterChef Suomi nähdään MTV3-kanavalla 15. helmikuuta alkaen.