Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

S-Marketin tulo Porttipuistoon vastatuulessa: HOK-Elannon suunnitelma halutaan kaataa

HOK-Elannon suunnitelma perustaa S-Market Porttipuistoon entisen Kodin Ykkösen rakennukseen uhkaa kariutua.

Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine esittää tiistaina kaupunkiympäristölautakunnalle, että HOK-Elannon oikaisuvaatimus sen lupahakemuksen epäämisestä hylätään.

Kauppaketju haki poikkeuslupaa päivittäistavarakaupan sijoittamiselle Salpakujan erikoiskaupan tiloihin tilapäisesti kahdeksaksi vuodeksi.

Vantaan asemakaavapäällikkö kuitenkin eväsi HOK-Elannon hakemuksen viime marraskuussa.

Haettua lupaa ei myönnetty alueen nykyisen kaavatilanteen ja tulevien kehittämistavoitteiden takia.

Nykyinen asemakaava ei salli päivittäistavarakaupan myymälän sijoittamista Salpakujan kiinteistöön. Alueelle saa sijoittaa runsaasti neliöitä vaativan erikoiskaupan tiloja, mutta ei päivittäistavarakaupan tiloja.

Lue lisää: Lidl, S-market vai K-kauppa? – Yleiskaavassa Ikean liepeille sovitellaan monen kaipaamaa kauppaa

Uusi yleiskaava hyväksyttiin toukokuussa 2021, mutta kaava ei ole voimassa valitusten takia.

Kaavassa Porttipuisto on tarkoitettu asumisen ja kaupallisten palveluiden alueeksi, jolla uudet kauppahankkeet ovat sidoksissa Vantaan raitiotien toteutukseen ja lähiasutuksen rakentumiseen.

HOK-Elanto viittasi kauppahakemuksensa perusteluna juuri uuteen yleiskaavaan, joka tulee sallimaan päivittäistavarakaupan sijoittamisen alueelle.

Ketju myös huomautti, että vuonna 2017 Antaksentielle annettiin poikkeuslupa päivittäistavarakaupalle vastaavaan paikkaan.

Ketjun mukaan Porttipuiston liikerakennus on hyvä ja kestävä, ja uusi kauppa vähentäisi merkittävästi seudun asukkaiden kulkemista kauempana oleviin myymälöihin.

Lue lisää: Vantaan päättäjät eri mieltä markettien sijoittelusta – "Kauppoihin päästävä lihasvoimalla tai julkisilla"

Tiistaina käsiteltävän esityksen mukaan HOK-Elannon poikkeamishakemus ei tue kaupungin maankäytöllisiä tavoitteita, ja se haittaa kaavoitusta ja alueiden käytön muuta järjestämistä.

Kaupan sijoittumiselle liiketilaan ei katsota olevan edellytyksiä muun muassa siksi, että lähiympäristössä on liian vähän asukkaita ja kahdeksassa vuodessa alue ei ehdi kasvaa riittävästi.

Kaupan sijoittuminen liian etäälle asiakkaista ei myöskään tue kestävän liikkumisen tavoitteita.

Esityksen mukaan uusi yleiskaava voi tuoda seudulle jatkossa tarpeeksi asukkaita, mutta Porttipuiston alueelle pitää tehdä laaja kokonaissuunnitelma ja uusi asemakaava. Niiden yhteydessä ratkaistaan myös päivittäistavarakaupan ja muiden paikallisten lähipalveluiden sijoittuminen alueelle.

Päivittäistavarakaupan sijoittuminen Porttipuistoon on herättänyt viime vuosina rutkasti keskustelua ja myös erimielisyyksiä päättäjien välille.

Esimerkiksi toukokuussa 2020 kaupunginhallituksessa käytiin vääntöä yleiskaavan käsittelyn yhteydessä siitä, millaisia kauppoja saa tulla Porttipuistoon.

Kaupunginhallituksen lopullinen päätös oli, että Porttipuistoon, lähelle uusia asuinalueita, saa sijoittaa päivittäistavarakauppoja.