Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tässä he ovat: Aviapoliksen taiteen visioijat – Kovatasoisen tarjonnan vuoksi taiteilijoita valittiin kolmen sijasta neljä

Se millaisen imagon Aviapolis suuralueena saa, ja erityisesti se miten taide ja kulttuuri tuota imagoa luovat, voi olla pitkälti kiinni näistä neljästä taiteilijasta: Jasmin Anoschkin, Tapio Haapala, Anssi Kasitonni ja Timo Wright.

Kovan kaartin taiteilijanelikko on nyt valittu pilottihankkeeseen visioimaan, millaista taide Veromiehen kaupunginosassa voisi tulevaisuudessa olla. Vantaan kaupungin hakuun osallistui 58 taiteilijaa.

Lue myös: Aviapolikseen laaditaan taiteen yleissuunnitelma – Veromiehessä toteutettavaan pilotointiin haetaan kolmea taiteilijaa villiä visiointia varten

Valinta korkeatasoisesta hakijajoukosta ei ollut helppo.

– Mukana oli vaikka kuinka paljon taiteilijoita, joiden kanssa olisi tehnyt mielellään yhteistyötä. Kaiken kaikkiaan taso oli niin hyvää, että päätimme sitten ottaa mukaan vielä neljännenkin, valintatyöryhmän puheenjohtaja, Taidemuseo Artsin päällikkö Anne Hjorth-Röntynen sanoo.

Taiteilijat ovat sitä mitä haettiinkin, keskenään hyvin erilaisia lähestymistavoiltaan. Haapala on vantaalaissyntyinen kuvanveistäjä, joka työskentelee vahvasti ympäristön huomioiden. Anoschkin tunnetaan muun muassa elämäniloisista keramiikkateoksistaan ja puuveistoksistaan, Kasitonni on monialataiteilija, jonka teoksissa on totuttu näkemään viitteitä populäärikulttuurista ja Wright on muun muassa mediataiteen ja yhteisöllisen työskentelyn taitaja.

Kukin valituista visionääreistä saa valita kaksi mieluisinta teemaa neljästä. Niihin kuuluu muun muassa suunnitella, kuinka taiteella voidaan ohjata kulkua lentokentältä kohti Aviapolis-keskustaa, tai kuinka taide voi elävöittää väliaikaisin ratkaisuin Veromiehen aluetta pitkän rakentamisjakson aikana. Teemaksi voi valita myös yhdistelmän taide, yritysyhteistyö ja osallistaminen tai taide osana kiinnostavuuden kehää.

Taiteilijat tekevät visioinnistaan luonnoksen, mutta mitään valmista teosta tai teossuunnitelmaa heiltä ei odoteta. Materiaaleja ja pilotointihankkeen kokemuksia hyödynnetään samanaikaisesti alueelle laadittavassa taiteen yleissuunnitelmassa.

Työ kestää huhtikuun loppuun ja toukokuussa sen tuloksia on tarkoitus esitellä yleisölle.

Aviapolis-alueen taiteen yleissuunnitelma on uusi, Vantaan taidemuseo Artsin ohjaama julkisen taiteen toteuttamiseksi aloitettu poikkihallinnollinen hanke. Hankkeen tavoitteena on jäsentää kehittyvää Aviapolista taiteen keinoin sekä luoda kaupunkikeskusta, jossa taide ja kulttuuri puhuttelevat eri kulttuureista tulevia toimijoita.

Taiteen yleissuunnitelman laadinnasta ja pilotointihankkeen koordinoinnista vastaa tamperelainen taidekoordinointiin erikoistunut Frei Zimmer Oy.

Lue myös:

Kymmenet taiteilijat haluavat Aviapoliksen taidevisionääreiksi – "Varmasti tulee vaikea valinta"