Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalle on avattu Euroopan modernein kierrätyslaitos – tehdas muuttaa jopa 180 000 tonnia jätettä raaka-aineeksi vuosittain

Tehdas: Länsisalmen kierrätyslaitoksella pystytään jatkossa käsittelemään yli 30 prosenttia pääkaupunkiseudun kierrätettävistä kaupan, rakentamisen ja teollisuuden jätteistä.

Vantaan Länsisalmessa on avattu Euroopan moderneimmaksi nimetty korkean teknologian kierrätyslaitos.

Laitoksen toiminta käynnistettiin loppuvuodesta 2021, ja sen avajaisia vietettiin nyt maanantaina.

Hankkeen takana on suomalainen ympäristöhuoltoalan yritys Remeo Oy, jolla on pitkä historia materiaalien käsittelyssä.

Miten laitos on Euroopan modernein?

– Siellä automatiikka, koneoppiminen ja robotiikka on viety aivan eri tasolle kuin muualla: siellä on eniten jätteenkäsittelyrobotteja, neljä. Muualla Euroopassa kierrätysjätteitä käsitellään paljon mekaanisesti käsityönä, perustelee Remeon jalostuksen liiketoiminnan johtaja Mauri Lielahti.

Laitos tuo mekaanisen materiaalinkäsittelyn tilalle uutta oppivaa teknologiaa, jonka avulla käsiteltävästä materiaalista voidaan hyödyntää merkittävästi nykyistä isompi osa uudelleenkäyttöön.

– Tarkoitus on minimoida polttoon menevän jätteen osuus ja maksimoida uudelleenkäyttö, Lielahti kiteyttää.

Vantaan kierrätyslaitoksella pystytään jatkossa käsittelemään yli 30 prosenttia pääkaupunkiseudun kierrätettävistä kaupan, rakentamisen ja teollisuuden jätteistä.

Siten laitos käytännössä kaksinkertaistaa rakennusjätteen sekä kaupan ja teollisuuden energiajätteen kierrätyksen pääkaupunkiseudulla. Remeon asiakkaiden kierrätysaste nousee laitoksen myötä 70 prosenttiin.

Ympäristölupansa mukaisesti tehdas käsittelee 120 000 tonnia rakennusjätettä ja 60 000 tonnia kaupan ja teollisuuden energiajätettä vuodessa. Laitoksessa hyödynnetään muun muassa suomalaisen ZenRobotics-yhtiön lajittelurobotteja.

Pyrkimyksenä on, että jätteistä syntyy laadukkaita ja puhtaita kierrätysmateriaaleja, kuten metalleja, kiviaineksia ja muovia, Suomen ja Keski-Euroopan teollisuuden tarpeisiin.

Pääosa laitokseen kuljetettavasta materiaalista on peräisin pääkaupunkiseudulta. Siten kuljetusmatka lyhenee ja jätteen käsittelyyn liittyvät hiilidioksidipäästöt vähenevät merkittävästi.

Uusi kierrätyslaitos mahdollistaa kierrätysasteen nostamisen koko Suomessa ja käytännössä lopettaa tarpeen viedä rakennusjätettä ulkomaille.

Tähän mennessä yritysten jätteitä on viety käsittelyyn esimerkiksi Viroon. Nyt jäte voidaan käsitellä Vantaalla.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on nimennyt laitoksen yhtenä kiinnostavimmista kiertotalouden hankkeista.

Hankkeen kustannusarvio on noin 35 miljoonaa euroa.

Laitos työllistää noin 25 henkeä.