Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona on pidentänyt kiireettömän erikoissairaanhoidon jonoja Suomessa – Näin paljon jonot pidentyivät

Koronapandemia on vaikuttanut eniten kiireetöntä erikoissairaalahoitoa odottavien määrään. Viime joulukuun lopussa sairaalahoitoon pääsyä odotti reilut 17 000 potilasta enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2020, kertoo tiedotteessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kaikkiaan lähes 160 000 potilasta odotti pääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloiden kiireettömään erikoissairaanhoitoon joulukuun 2021 lopussa.

– Kiireetöntä sairaalahoitoa odottavien kokonaismäärä kasvaa edelleen, sillä koronaepidemia hidastaa yhä hoitoon pääsyä. Odottavien määrä kasvaa, koska uusia potilaita tulee koko ajan lisää ja kaikki potilaat tulee hoitaa heidän hoidon tarpeensa kiireellisyys huomioiden, kertoo tiedotteessa THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuominen.

Tuomisen mukaan hoitovelan purkamista hidasti viime vuonna muun muassa koronaepidemiasta johtuva henkilökuntapula.

Yli puoli vuotta hoitoa odottaneidenkin määrä kasvoi viime syksyn aikana. Hoitoa odottaneista noin 10 800 oli odottanut hoitoon pääsyä yli kuusi kuukautta. Heitä oli vuoden 2021 lopussa noin 1 200 enemmän kuin viime elokuun lopussa.

Vuoden takaiseen eli joulukuun lopun 2020 tilanteeseen verrattuna yli puoli vuotta odottaneita oli noin 3 200 enemmän.

– Myönteistä on kuitenkin se, että yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden määrät ovat vähentyneet lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa verrattuna elokuun lopun 2021 tilanteeseen 24,8 prosenttia. Hoitoa odottaneita on kuitenkin edelleen paljon, sanoo Tuominen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) viime vuoden lopussa jonottaneista yli puoli vuotta hoitoa odottaneita oli 8,7 prosenttia, Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä 3,9, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä 3,2 ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä 0,7 prosenttia.

Eniten hoitoa odottaneita oli Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä (11,1 prosenttia) ja vähiten Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä (0,1 prosenttia).

Edeltävän vuoden joulukuun lopun tilanteeseen verrattuna odottajia oli nyt enemmän Husissa ja Pirkanmaalla. Sen sijaan Kanta-Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla heidän määränsä oli vähentynyt.

Myös lähetteiden määrä kiireettömään erikoissairaanhoitoon kasvoi viime vuonna. Lehetteitä tuli noin 71 000 (5,8 prosenttia) enemmän kuin vuonna 2020. Käsiteltyjen kiireettömien lähetteiden määrä alkaa olla samalla tasolla kuin ennen koronaepidemiaa.