Vantaan rottaongelma on tällä hetkellä vaikea, arvioivat asiantuntijat. Rottien torjuntaa tekevät yritykset ovat tehneet paljon tutkimis- ja myrkytystöitä kaupungissa viime kuukausina.
– Yhteydenottoja rottahavainnoista ja -haitoista tulee ihan koko ajan, päivittäin, kuvaa Rentokil Initialin torjuntaa tekevä tarkastaja Kare Seppälä.
Seppälä sanoo, että tämän talven ilmiönä on rottien yleistyminen vanhoilla omakotitaloalueilla ympäri Vantaata.
– Soittoja on tullut Tammistosta, Rekolasta, Korsosta, Koivukylästä, Martinlaaksosta, Hämeenkylästä ja Hämevaarasta. Omakotitaloalueilla on paljon omenapuita ja marjapuskia, jotka houkuttelevat rottia, Seppälä selvittää.
Vantaan ympäristökeskuksen viransijainen 1. kaupungineläinlääkäri Jaakko Peltomaa sanoo, että rottien leviäminen omakotialueella voi olla hankala ongelma.
– Jos yksi ihminen alkaa torjua rottia omalla alueellaan, jyrsijät hyppivät naapurin puolelle. Siksi torjuntaa pitäisi tehdä samanaikaisesti monessa kiinteistössä, Peltomaa huomauttaa.
Tikkurilan keskustassa on ollut rottaongelmaa monessa kerrostalossa.
Myös Tikkurilassa ja muilla radanvarsien lähialueilla on havaittu talven aikana paljon rottia.
– Tikkurilan keskustassa on ollut rottaongelmaa monessa kerrostalossa, Seppälä kertoo.
Jyrsijät tunkeutuvat jätekatoksiin ja rakennuksiin sekä aiheuttavat kaikenlaista tuhoa: ne järsivät rikki roskiksia, varaston tavaraa ja jopa auton osia.
– Vantaalla on ilmennyt muutama tapaus, joissa rotta on nukkunut auton moottoritilassa lohkolämmitimen päällä ja järsinyt kaapeleita.
Rottakannat ovat Vantaalla nyt aika runsaita, ja sen on huomannut myös Tuholaistorjuntakeskus Oy. Rottailmoituksia on tullut paljon myös parina edellisvuotena.
– Naaraat voivat saada jopa 70–80 pentua vuodessa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Salomo Rauthovi.
Runsaat kannat selittyvät Rauthovin mukaan osin sillä, että tehokkainta torjuntatapaa eli rotanmyrkkyä ovat saaneet käyttää enää pelkästään ammattilaiset vuodesta 2018 EU-lain takia. Tavalliset asukkaat voivat torjua rottia vain sähköisillä tai perinteisillä loukuilla.
– Myrkky on tehokasta toisin kuin loukut, joita rotta fiksuna eläimenä osaa karttaa, Rauthovi kertoo.
Ihmiset voivat itse tehdä paljonkin rottien leviämisen estämiseksi – pihoille, roskiksiin ja kaduille esille jätetty ruoka houkuttelee rottia paikalle. Myöskään lintuja ei kannata ruokkia jättämällä maahan jyviä, sillä se on takuuvarma rottahoukutin.
Kiinteistön omistajan tulee huolehtia itse rotan torjunnasta.
– Ympäristökeskukseen otetaan yleensä yhteyttä, jos torjunnassa on epäonnistuttu. Neuvomme ja puutumme itse ongelmaan, jos siitä on terveyshaittaa, Peltomaa linjaa.
Alkuvuodesta ympäristökeskus on saanut muutaman rottailmoituksen.
– Ilmoituksia on tullut Ruskeasannasta ja Viertolasta.