Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Håkansbölen kartanosta haluttaisiin yli 30000 vuosittaisen vierailijan matkailukohde – Vantaan kaupungille luovutettiin Heurekan entisen johtajan laatima kehittämissuunnitelma

Håkansbölen kartanon kummit -yhdistys on luovuttanut Vantaan kaupungille kartanon kehittämissuunnitelman, jossa hahmotellaan, miten kartanosta voitaisiin saada elävä museo- ja kulttuurikohde.

Suunnitelmaan sisältyy ajatus päärakennuksen käytöstä kesäkaudella museona opastettuine kierroksineen ja talvisin kokousten ja muiden tilaisuuksien pitopaikkana. Kartanon puistosta puolestaan kehitettäisiin vilkas tapahtuma-alue, jossa olisi muun muassa niin konsertti-, teatteri- kuin elokuvatarjontaakin.

Suunnitelmassa arvioidaan, että kartanon toimintoja hyvin hoitamalla kävijöitä voisi vuosittain olla jopa 36 000. Toiminnan yritysmäisen luonteen vuoksi sekä varainhankinnan ja ketterän päätöksenteon varmistamiseksi ehdotetaan, että Vantaan kaupunki ja ympäristöministeriö perustaisivat säätiön, johon tulisi mukaan kaksi valtakunnallista tieteellistä seuraa sekä kaksi paikallista seuraa.

Säätiö tekisi vuokrasopimuksen kaupungin kanssa, palkkaisi Pehtorin taloon alihankkijaksi ravintoloitsijan ja käynnistäisi toiminnat sekä tekisi tiivistä yhteistyötä kartanon museokokoelmia hallinnoivan Vantaan kaupunginmuseon kanssa.

Jos kaupunki päättäisi hyväksyä ehdotetut kehittämissuunnat sekä säätiön perustamisen syyskuun loppuun mennessä, ja päärakennuksen kunnostus etenisi suunnitellusti, yleisötoiminnan arvioidaan pääsevän käynnistymään täydessä mitassaan kesän 2025 alussa.

Suunnitelman on Håkansbölen kartanon kummien tilaamana laatinut Oy Per-Edvin Persson Consulting Ltd Ab. Persson tunnetaan pitkäaikaisesta työstään tiedekeskus Heurekassa, jossa hän toimi tieteellisenä johtajana vuosina 1987–1991 ja johtajana vuosina 1991–2013. Hankkeeseen on saatu tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Helsinge stiftelseniltä.

Lue myös:

Taikinatiinu, silakkatynnyri, poimintapiikki – Håkansbölen kartanon aittanäyttely kertoo työväen arjesta ja vapaa-ajasta

Håkansbölen kartanolla pääsee opastuskierroksille taas juhannuksen jälkeen – viehättävässä puistomaisemassa saa kuulla niin salakuljetuksesta, yrteistä kuin rouvainsalongin ruumiistakin

Håkansbölen kartanon historia kiteytyi kirjaksi ihmisten arjen kautta – Kauppakuititkin peilaavat tyyliä ja tapoja