Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Porttipuistoon suunnitellun S-Marketin kohtalosta ei vielä päätetty – "Asiaan liittyy kysymyksiä, jotka on syytä selvittää"

Bisnes: Puheenjohtaja Anssi Aura sanoo, että lautakunta haluaa nyt lisäselvityksiä siitä, miksi ruokakauppaa ei voisi perustaa.

Porttipuistoon suunnitellun S-Marketin kohtalo jäi pöydälle Vantaan kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa tiistaina.

– Asiaan liittyy juridisia, hallinnollisia ja poliittisia kysymyksiä, jotka on vielä syytä selvittää, perustelee ratkaisua lautakunnan puheenjohtaja Anssi Aura (kok.).

Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine esitti lautakunnalle, että HOK-Elannon oikaisuvaatimus sen kaupan lupahakemuksen epäämisestä hylätään.

Kauppaketju oli hakenut poikkeuslupaa ruokakauppansa sijoittamiselle omistamiinsa Kodin Ykkösen entisiin tiloihin tilapäisesti kahdeksaksi vuodeksi.

Asemakaavapäällikkö Ilkka Laine kuitenkin eväsi HOK-Elannon hakemuksen viime marraskuussa. Hän ei myöntänyt lupaa alueen nykyisen kaavatilanteen ja tulevien kehittämistavoitteiden takia. Voimassa oleva yleiskaava ei salli alueelle päivittäistavarakauppaa vaan ainoastaan erikoisliikkeen.

Lue lisää: S-Marketin tulo Porttipuistoon vastatuulessa: HOK-Elannon suunnitelma halutaan kaataa

Auran mukaan porvariryhmä eli kokoomus ja RKP ja lähiasukkaat tahtovat kauppapalvelut Porttipuistoon. Hän sanoo, että Porttipuiston alue on yksi Vantaan keskeisimmistä kauppa-alueista ja mahdollisesti myös kasvava asuinalue, jos valtuusto hyväksyy pikaraitiotien rakentamisen ensi vuonna.

– Alueella liikkuu paljon ihmisiä käyttötavaraliikkeissä, ja on ajateltu, että olisi luontevaa, jos he pääsisivät samalla reissulla hoitamaan ruokaostoksensa. Nyt Porttipuiston lähimmät päivittäistavarakaupat ovat Kehä III:n toisella puolella, Tikkurilassa sekä Hakunilassa, Aura sanoo.

Aura huomauttaa, että viimeisin kaupunginvaltuuston hyväksymä yleiskaava sallii 4 000 kerrosneliön verran päivittäistavarakaupan palveluiden sijoittamista Porttipuistoon. Kaava ei kuitenkaan ole vielä lainvoimainen valitusten takia.

– Siten olen ymmärtäväinen, miksi asemakaavapäällikkö ei ole hyväksynyt oikaisupyyntöä: ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa, johon HOK-Elanto voisi vedota. Lautakunta haluaa kuitenkin nyt lisäselvityksiä siitä, miksi poikkeusluvan mukaista ruokakauppaa ei voisi Porttipuistoon tuoda.

Lue lisää : Lidl, S-market vai K-kauppa? – Yleiskaavassa Ikean liepeille sovitellaan monen kaipaamaa kauppaa

Demarit vastustavat ruokakaupan tuloa Porttipuistoon. Kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Ida Tamminen (sd.) sanoo, että demarit ovat kaupungin kannalla siinä, ettei reuna-alueille mielellään rakenneta kauppakeskittymiä. Syynä on se, että ne voisivat haitata kaupunkikeskuksien kehitystä.

Tammisen mukaan Hakunilan kokonaissuunnittelu on tärkeää eikä yksittäisiä kauppoja koskevia poikkeuslupia pidä sallia.

– Kaupan sijainti ei tukisi myöskään kestävän kehityksen periaatteita. Liikenne Porttipuistoon perustuu tällä hetkellä voimakkaasti yksityisautoiluun, Tamminen huomauttaa.

– Ratkaisuja pitää tehdä huomioiden kokonaisuus. Lähiöiden kehittämiseen on sitouduttu, ja sitä ei saa unohtaa, hän lisää.

Ilkka Laine kertoo, että pohdinnassa on nyt, mitä lisäselvityksiä kaupunki voisi kauppa-asiasta vielä antaa.

– Mielestämme olemme jo tuoneet esille seikat, jotka päätökseen vaikuttavat.

Kaupunkisuunnittelujohtajan esityksen mukaan Porttipuiston S-Markettia koskevan poikkeusluvan hyväksymiselle ei ole edellytyksiä myöskään siksi, että lähiympäristössä on liian vähän asukkaita eikä väestö kasva tarpeeksi lähivuosina.

Esityksen mukaan uusi yleiskaava voi tuoda seudulle jatkossa riittävästi asukkaita, mutta Porttipuiston alueelle pitää tehdä ensin laaja kokonaissuunnitelma ja uusi asemakaava.

– Kauppaa tarkastellaan osana tätä laajempaa kokonaisuutta. Uuden yleiskaavan ajatuksena on kyllä, että jatkossa alueelle tulisi enemmän asumista ja rakentamista, ja se osin perustelisi kaupan tulon Porttipuistoon, Ilkka Laine sanoo.

Lue lisää: Vantaan päättäjät eri mieltä markettien sijoittelusta – "Kauppoihin päästävä lihasvoimalla tai julkisilla"

Tarja Laine korostaa, että ruokakaupan sijoittuminen Porttipuistoon vaatii asemakaavan.

– Asemakaavatyön yhteydessä asukkaat pääsevät vaikuttamaan alueen suunnitteluun, ja kaupalle voidaan etsiä paras mahdollinen sijainti. Asemakaavamuutosta alueelle ei ole haettu, Tarja Laine sanoo.

Hänen mukaansa kaupan aikataulu riippuu myös uudesta yleiskaavasta tehtyjen valitusten käsittelystä. Valitusprosesseihin uppoaa helposti useita vuosia.

– Ihan sovussa olemme keskustelleet kauppa-asiasta luottamushenkilöiden kanssa – emme taistele tästä, Tarja Laine vakuuttaa.