Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tilasto paljastaa: Kiekko-Vantaa kompuroi kuukausien loppupuoliskoilla – "Todella mielenkiintoista dataa", hämmästelee päävalmentaja

Urheilu: Kiekko-Vantaalla on tänä keväänäkin pudotuspelipaikka tiukassa Mestiksessä. Kehno tilanne juontuu paitsi surkeasta syksystä myös tilastomysteeristä: joukkue on kerännyt kuukausien loppupuoliskoilla selvästi vähemmän pisteitä kuin alkupuoliskoilla.

Kun palloilusarjoissa on korona-aikana ollut ylitsepääsemättömiä ongelmia saada runkosarjat pelattua siten, että kaikille joukkueille kertyisi sama määrä otteluja, on moni lajiliitto päättänyt, että sijoitukset määräytyvät ottelukohtaisen pistekeskiarvon perusteella. Näin tehdään muun muassa jääkiekon Mestiksessä.

Tuo laskentatapa kirvoittaa kaivamaan tilastoista muutakin matemaattisesti mielenkiintoista.

Näyttää siltä, että Kiekko-Vantaan joukkueeseen on vedetty joka kuukauden alussa vieterillä vauhtia. Sitä ei ole sitten yleensä riittänyt kuun loppuun asti.

Kiekko-Vantaa oli pelannut ennen viimekeskiviikkoista vieraspeliään tällä kaudella 38 Mestiksen runkosarjaottelua. Tasan puolet eli 19 peliä se oli pelannut loka–helmikuun alkupuoliskoilla ja niin ikään 19 syys–tammikuun loppupuoliskoilla.

Kuukausien alkupuoliskoilla pelattujen pelien pistekeskiarvo on noin kaksinkertainen (1,63) loppupuoliskolla pelattujen pelien keskiarvoon (0,89).

Alkupuoliskojen saldoa vieläpä heikentää Kiekko-Vantaan heti lokakuun alussa häviämät kolme peräkkäistä kotipeliä.

Jos lasketaan vain marras–helmikuun alkupuoliskojen pelit, on niiden ottelukohtainen pistekeskiarvo peräti 1,94. Kuukausien alkupuoliskoilla Kiekko-Vantaa on ottanut yhdeksän kolmen pisteen voittoa, loppupuoliskoilla vain kolme.

– Minulla ei ole mitään selitystä, mistä tuollainen voisi johtua. Todella mielenkiintoista dataa, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Mika Niskanen hämmästelee.

Ennen perjantai-illan kotipeliään Kiekko-Vantaa oli sarjataulukossa sijalla 11 eli juuri pudotuspeliviivan alapuolella ottelukohtaisella pistekeskiarvolla 1,23. Lohipaidoilla on nyt menossa kolmen kotiottelun putki (18.2., 19.2. ja 22.2), sen jälkeen viisi peräkkäistä vierasottelua ja sitten runkosarjan päätteeksi yhtä monta peräkkäistä kotipeliä.

– Erittäin mielelläni otan tuon kotipeliputken siihen loppuun, Niskanen sanoo. Joukkueen runkosarjakauteen hän on vaatimattomasta sijoituksesta huolimatta kohtalaisen tyytyväinen.

– Jos kymmenen ensimmäistä peliä otetaan pois. Syksyllä olimme melko repaleisella ja pienellä miehistöllä liikenteessä. Sittemmin peli on parantunut. Olemme korjanneet pieniä ja vähän isompiakin juttuja ja saaneet kaikki samalle kartalle. Mutta vaikka peli on nyt näyttänyt ihan toiselta, on pudotuspeleihin pääsy tiukassa.

Niskanen jättää Kiekko-Vantaan päävalmentajan tehtävät tämän kauden jälkeen ja siirtyy Jokerien A-nuorten apuvalmentajaksi. Niskasen apuvalmentajana Kiekko-Vantaassa toimineen Jani Mannisen päävalmentajasopimuksesta kaudelle 2022–23 uutisoitiin jo viime vuoden tammikuussa. Avukseen Manninen saa Janne Tuunasen sekä maalivahtivalmentajaksi Riku Heleniuksen.

Tuunanen on pitänyt välivuotta valmentamisesta, mutta on aiemmin luotsannut Mestiksen runkosarjan ykkösiksi sekä Kokkolan Hermeksen (2018–19) että Kiekko-Espoon (2020–21).

Helenius on toiminut tällä kaudella Jokereissa juniorimaalivahtien kehitysvalmentajana U16-, U18- ja U20-ikäluokissa, ja hän jatkaa Jokerienkin organisaatiossa. Helenius voitti pelaajaurallaan muun muassa U18-ikäluokan MM-hopeaa ja JYP-paidassa SM-kultaa 2012, jolloin hänet valittiin Liigan parhaaksi maalivahdiksi.

Helenius on Tampa Bay Lightningin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2006. NHL-pelit jäivät yhteen. Sittemmin Helenius pelasi kolme KHL-kautta Jokereissa. Pelaajauransa hän lopetti vuosi sitten.