Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Aleksi Flinkman asuu Vantaan vanhimmassa kerrostalossa –  "Kyllä ihastus paistaa monien kasvoilta, kun he näkevät kotimme"

Historia: Professorien kodiksi rakennetussa talossa on nykyään seitsemän asuntoa.

Mistä löytyy Vantaan vanhin kerrostalo? Vastaus riippuu siitä, miten kerrostalo määritellään. Jos ehtona on, että talo on alun perin rakennettu pelkästään asuinkäyttöön, Vantaan vanhin kerrostalo -tittelin saa Jokiniemessä sijaitseva ”Professorien talo I”.

Talo valmistui vuonna 1934, joten se täyttää parin vuoden päästä 90 vuotta. Talovanhus on ryhdikkäässä kunnossa.

– Talo on kauttaaltaan peruskorjattu kaupunginmuseon ohjauksessa vuonna 2016. Museo oli mukana, koska muun muassa talon julkisivu on suojeltu, taloyhtiön isännöitsijä Mika Mäkelä kertoo.

Peruskorjauksessa taloon rakennettiin seitsemän asuntoa, jotka ovat kooltaan 28–77 neliötä. Kolmessa asunnossa on oma parveke.

Aikoinaan talo valmistui nimensä mukaisesti Suomen maanviljelystaloudellisen koelaitoksen professorien asunnoksi koetilan pellolle. Arkkitehti Jalmari Peltosen suunnittelema punatiilinen pienkerrostalo yhdistettiin koetilan puistoon 200 metrin lehmuskujanteella. Lehmukset ovat edelleen pystyssä.

Peltonen suunnitteli rakennuksen kiinteässä yhteistyössä siihen muuttaneiden koelaitoksen professorien kanssa. Myöhemmin talo sai lempinimen Solberga.

Talo on maustettu vanhan ajan tunnelmalla.

Tiedot käyvät ilmi Senaatti-kiinteistöjen vuonna 2014 teettämästä vanhimman rakennuskannan rakennushistoriaselvityksestä.

Yksi talon nykyisistä asukkaista on Aleksi Flinkman, joka onnistui vaimonsa kanssa saamaan Professorien talosta kodin toisella yrittämällä. Ensimmäisellä kerralla tarjous ei mennyt lävitse.

Kotitalo on saanut paljon palautetta pariskunnan vierailta.

– Ai, että Vantaalla on tällaisiakin taloja, totesi yksi vieraista. Kyllä ihastus paistaa monien kasvoilta, kun he näkevät kotimme, Flinkman hymyilee.

Aiemmin Helsingissä asunut pari etsi kotia luonnonläheiseltä paikalta, ja toiveena oli, että kodissa olisi vanhan talon henkeä

– Avovaimo halusi leveät ikkunalaudat ja korkeat huoneet. Sellaisia asuntoja ei Vantaalla ole kovin paljon.

Flinkman on erityisen tyytyväinen siihen, että heillä on koiranomistajina oma sisäänkäynti. Kaksiossa on kaksi kerrosta.

Vantaan vanhimmassa kerrostalossa asuu myös Veikka Väänänen.

Hän kuvaa kaksiokotia idylliseksi.

– Viihdymme vaimoni kanssa todella hyvin. Vaikka talo on peruskorjattu, se on maustettu vanhan ajan tunnelmalla. Kaiken lisäksi sijaintihan on mahtava, Väänänen sanoo.

Metsänhoitajankujalla sijaitseva Professorien talo on vanhin Vantaalla sijaitseva asuinkäyttöön valmistunut kerrostalo. Vantaan kaupunginmuseon rakennustutkija Anne Silanto kuitenkin huomauttaa, että jos kerrostaloiksi kelpuutetaan myös talot, joissa on ollut muun käytön ohessa asuntoja, tittelin saaja vaihtuu.

Jo vuonna 1909 valmistui Suomen maanviljelystaloudellisen koelaitoksen laboratorioksi Paviljonki I rakennus. Siinä oli muutama huone asuinkäytössä työntekijöille. Lauri Kristian Relander asui talossa perheineen vuosina 1909–1917, eli ennen presidenttiyttään.

Silanto lisää, että voi myös pohtia, onko Tikkurilan vanha asema kerrostalo.

– Tikkurilan aseman toisessa ja kolmannessa kerroksessa oli työntekijöiden asunnot ja ensimmäinen kerros oli odotushuoneina ja konttorina. Asema valmistui jo vuonna 1862.

Tikkurilan vanhan rautatieaseman historiasta kertova valokuvanäyttely avautuu Vantaan kaupunginmuseossa 3. maaliskuuta. Kotiasemasi Vantaalla -valokuvanäyttely