Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaatimus transihmisten lisääntymiskyvyttömyydestä on poistumassa laista – Sukupuolen voisi virallisesti vahvistaa oman kokemuksen perusteella

Vaatimus transihmisten lisääntymiskyvyttömyydestä poistuisi Suomen lainsäädännöstä, jos lain uudistamista valmistelleen työryhmän ehdotus menee läpi. Tänään perjantaina julkaistiin luonnos hallituksen esitykseksi.

Ehdotuksen mukaan henkilön oikeudellinen sukupuoli ei olisi enää sidoksissa lääketieteellisiin tutkimuksiin ja hoitoihin, vaan sukupuolen voisi virallisesti vahvistaa henkilön oman selvityksen perusteella. Edellytyksenä olisi, että hän kokisi pysyvästi kuuluvansa eri sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmässä merkitty. Mahdollisuus koskisi vain täysi-ikäistä Suomen kansalaista tai Suomessa asuvaa ihmistä.

Sukupuolen vaihdosta väestötietojärjestelmään pitäisi hakea Digi- ja väestötietovirastolta, joka tiedottaisi hakijalle hakemuksen käsittelystä ja vahvistamisen oikeusvaikutuksista. Hakijan pitäisi pohtia asiaa vähintään 30 päivää hakemuksen vireille panemisesta. Tällä on tarkoitus varmistua siitä, että sukupuolen vahvistamista haetaan tietoon perustuen ja harkiten.

Esimerkiksi asevelvollisuus määräytyisi vahvistetun sukupuolen mukaan. Lisäksi henkilön vanhemmuutta kuvaava nimike (äiti tai isä) voitaisiin muuttaa väestötietojärjestelmään vastaamaan vahvistetun sukupuolen mukaista nimikettä.

Muuhun lainsäädäntöön esitetään muutoksia, joiden tarkoitus on turvata lapsen oikeudellinen asema vanhemman vanhemmuutta kuvaavan nimikkeen muutoksesta huolimatta.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2022. Ehdotetut lait tulisivat voimaan 1.1.2023. Vanhemmuutta kuvaavan nimikkeen muuttamista koskevaa säännöstä sovellettaisiin kuitenkin vasta 1.10.2023.

Ehdotuksia valmisteltiin translainsäädännön uudistamisen työryhmässä. Työryhmä valmistelee seuraavaksi ehdotukset intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeuden vahvistamiseksi. Ryhmän toimikausi jatkuu 31.3.2022 asti.

Muokattu 18.2.2022 kello 16.05: Vaihdettu lause "Sukupuolen voisi vaihtaa vain täysi-ikäinen Suomen kansalainen tai Suomessa asuva ihminen" lauseeseen Mahdollisuus koskisi vain täysi-ikäistä Suomen kansalaista tai Suomessa asuvaa ihmistä.