Suomalaisen broilerin, sianlihan ja kananmunien tuotannossa käytetyn soijarehun alkuperästä ei ole aina varmuutta, osoittaa WWF:n tuore selvitys. Sen mukaan aiempaa isompi osuus suomalaisyritysten käyttämästä soijasta on sertifioitua. Tästä huolimatta Suomeen tuodaan edelleen soijarehua, jonka tuotanto on voinut aiheuttaa metsäkatoa, todetaan WWF Suomen tiedotteessa.
WWF kysyi soijan alkuperästä 12 vähittäiskaupan ja elintarviketeollisuuden alalla toimivalta yritykseltä, joilla arvioitiin olevan keskeinen rooli soijan käytössä Suomessa. Tiedotteen mukaan selvitys osoittaa, etteivät toimijat välttämättä tiedä, mistä niiden käyttämä soija on peräisin.
– Vaikka moni ei uhraa aiheelle ajatusta, lähikaupasta ostettu tuttu tuote voi aiheuttaa metsäkatoa esimerkiksi Etelä-Amerikassa, sanoo tiedotteessa WWF:n neuvonantaja Jussi Nikula.
Sademetsien ja muiden tropiikin luonnonympäristöjen kato on tiedotteen mukaan vakava ongelma. Se uhkaa luonnon monimuotoisuutta ja kiihdyttää ilmastonmuutosta. Soijaviljelmien laajentuminen on suurimpia metsäkadon syitä.
Vaikka aiempaa isompi osuus soijasta on sertifioitua, esimerkiksi suomalainen broileri, sianliha ja kananmunat voivat tiedotteen mukaan edelleen olla metsäkatoriskituotteita, koska niiden tuotannossa käytetyn rehun alkuperästä ei aina ole varmennettua tietoa. Soija on voinut tulla pellolta, joka on vastikään raivattu luonnontilaisen metsän tai muun elinympäristön tilalle.
Tiedotteessa huomautetaan, että broilerit, joiden tuotanto on lisääntynyt Suomessa, syövät rehussaan useimmiten suhteellisesti enemmän soijaa kuin muut tuotantoeläimet.
Ratkaisevan tärkeä keino metsäkadon hillitsemiseksi on tiedotteen mukaan kuluvan vuoden alussa käsiteltävänä oleva EU:n metsäkatolaki. Sen tarkoituksena on estää metsäkatoa aiheuttaneiden tuotteiden pääsy EU:n markkinoille.