Espoon Nuuksiossa on nyt lunta yhtä paljon kuin Lapissa, katso tästä koko 10:n kärki – Myrsky toi lunta jopa 25 senttiä, mutta kohta tulee käänne "Jalankulkijoiden elämä ei varsinaisesti helpotu"

Maanantain lumimyrsky toi Uudellemaalle 20–25 senttimetriä lunta yhdellä rysäyksellä.

– Kyllä tuo aika lailla maksimissa oli, mitä ennustettiinkin. Paikoin ehkä vähän enemmänkin, kertoo päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo Ilmatieteen laitokselta.

Eniten lunta tuli Espoon Nuuksiossa, missä virallinen mittari näytti lumipeitteen paksuuntuneen 26 senttiä. Tapiolassa kertyi pari senttiä vähemmän. Helsingin mittauspisteistä Kaisaniemessä tuli 22 senttiä, Kumpulassa 25.

Uudellamaalla yli 20 senttiin ylsivät myös Porvoo (22 cm) ja Lohja (21), muualla lunta kertyi vähemmän. Hyvinkäällä mitattiin 15 senttiä, Mäntsälässä 14.

Muualla Suomessa kertymä jäi pääosin alle 20 sentin. Tampereella lunta tuli 14 senttiä.

Lumi toi kaaoksen lähiliikenteeseen – Näin se haittaa junien ja raitiovaunujen kulkua

Eilinen luonnonlumetus nosti Espoon Suomen kymmenen lumisimman paikkakunnan listalle.

Nuuksion mittauspisteellä on nyt lunta 92 senttimetriä, kun esimerkiksi Inarissa on "vain" 90. Espoota seuraava Uudenmaan mittauspiste on Helsinki-Vantaa, missä lunta on 73 senttiä. Välissä on kymmeniä paikkakuntia.

Eniten lunta on nyt Kittilässä, tasan metri. Koko kymmenen kärki löytyy jutun alta tietolaatikosta.

– Näissä on aina vähän vaihtelua, voi olla että joku tänään vähän laskee Pohjoisessakin. Ainahan lumi vähän painuu. Esimerkiksi Kilpisjärvellä on ollut tänä talvena yli metriäkin, Heikki Sinisalo kommentoi.

Hän ei tosin pidä lumimäärien vertailua mittauspisteittäin kovin mielekkäänä.

– Onhan se (Espoon) kova luku, varsinkin kun vertaa ympäristöihin. Näissä kuitenkin aina vaikuttaa paljon se paikka, missä mittauspiste on ja mitä kaikkea siellä on tapahtunut. En menisi suoraan sanomaan, että Espoossa on satanut enemmän lunta.

– Enemmän pitäisi katsoa kokonaisuutena lumimittauksia, miltä koko Uudenmaan tilanne näyttää. Tämä ei kuitenkaan ole eksaktia tiedettä.

Yleisesti Uudellamaalla on Sinisalon mukaan tällä hetkellä lunta sellaiset 50–70 senttimetriä.

Valkoinen kurittaja iskee taas! Uudellemaalle tänään alkavassa pyryssä jopa yli +20 cm lunta ja tätä se tarkoittaa liikenteessä

Puolimetrisistä hangista ei kuitenkaan välttämättä päästä nauttimaan kovin pitkään, sillä jo torstaina lämpötila nousee selvästi plussan puolelle. Lauhtuminen sulattaa hankea ja viimeistään perjantaina alkaa myös sataa.

– Olomuoto on vähän siinä ja siinä. Ollaan jo vähän lähempänä nollaa eli ei välttämättä tule vettä, mutta ehkä räntää, Sinisalo toteaa perjantain sateesta.

Viikonloppuna lämpötila putoaa taas pakkasen puolelle. Eli ensin loskaa ja sitten taas jääkeliä.

– Jalankulkijoiden elämä ei varsinaisesti helpotu vielä vähään aikaan, Sinisalo toteaa.

Top 10

Syvimmät lumipeitteet paikkakunnittain

Kittilä 100 cm

Enontekiö 99 cm

Ilomantsi 98 cm

Puolanka 96 cm

Rautavaara 93 cm

Salla 93 cm

Espoo Nuuksio 92 cm

Vieremä 90 cm

Suomussalmi 90 cm

Inari 90 cm.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut