"Kaverin tutulta vietiin sormus ja korvakorut" – vantaalaisnuoret ovat panneet merkille katujengien olemassaolon

Ilmiö: Vantaan nuorisotyön päällikkö Pekka Mäkelä kertoo, että nuorisotyössä kohdataan viikoittain rikoksilla oireilevia nuoria.

Uhittelua ja ryöstöjä. Vantaalla Länsimäessä asuva Niko Juntunen, 16, kertoo törmänneensä katujengeihin Itä-Helsingissä.

– Jengeissä on ollut 5–20 henkilöä. He ovat pitäneet kovaa meteliä liikkuessaan, ja jengiin kuuluvien pukeutuminen on ollut yhdenmukaista.

Juntunen kertoo kuulleensa kaveriltaan jengien tekemistä ryöstöistä.

– Puoli vuotta sitten kaverin tutulta vietiin sormus ja korvakorut. Häntä oli uhattu tilanteessa puukolla. Kyseessä oli jonkinlainen jengi tai seurue.

Juntunen käy lukiota Tikkurilassa.

– Koulun lähellä en ole havainnut jengien liikkumista.

Koulun lähellä en ole havainnut jengien liikkumista.

Hän kertoo, ettei julkisilla paikoilla liikkuminen pelota.

– Syrjäiset paikat epäilyttävät, mutta muuten koen liikkumisen olevan turvallista.

Sara Martenson, 16, asuu Hakunilassa. Hän kertoo olevansa hieman yllättynyt nähdessään viime aikoina runsaasti nuorisojengejä.

– Jengejä on paljon Vantaalla, mutta rikollisia ne kaikki eivät ole. Nuoret liikkuvat paljon porukoissa, mikä on luonnollista, Martenson toteaa.

Martenson ei ole itse joutunut uhkaaviin tilanteisiin kaduilla liikkuessaan. Hän käyttää julkista liikennettä päivittäin.

– Hakunilan ostarilla liikkuu yksittäisiä ihmisiä, jotka selvästi ovat jossain aineissa. He ovat arvaamattomia.

Tikkurilasta tavoitettu ja Helsingin Kampissa asuva Karoliina Pesonen, 20, on kiirehtimässä kuukausittaiseen ripsihuoltoonsa.

– Käyn Vantaalla silloin tällöin. Minulla asuu täällä ystäviä. En ole kiinnittänyt huomiota katujengeihin.

Pesonen kertoo olevansa varuillaan ilta-aikaan liikkuessaan.

– Työaikani ovat sellaisia, etten voi välttyä liikkumasta kaduilla myöhään. Baarireissuille en lähde yksin ja pidän turvasumutetta mukana.

Pesonen sanoo katujengeistä uutisoinnin lisäävän pelkoa.

– Vältän lukemasta tällaisia aiheita.

Vantaan kaupungin nuorisotyön päällikkö Pekka Mäkelä kertoo nuorisotyössä kohdattavan viikoittain rikoksilla oireilevia nuoria.

– Tiedossamme on tappeluita, nahistelua ja erilaista uhittelua. Ryöstöjäkin on tehty, mutta nuorisotyöllä ei ole niistä tarkempaa tietoa.

Mäkelä sanoo nuorten huonon käytöksen ilmenevän muun muassa keskinäisellä nahistelulla, aikuisten häirinnällä, ilkivallalla ja riidan haastamisella.

– Tämä nuorten oireilu johtuu yleensä heidän irrallisuuden tunteestaan ja kasaantuneesta huono-osaisuudesta.

– Varkaudet, ryöstöt ja pahoinpitelyt ovat aina marginaalisia erityistapahtumia nuorten suureen määrään verrattuna, Mäkelä muistuttaa.

Mäkelä kertoo nuorisotyön yhteistyöstä eri tahojen kanssa.

– Teemme tiivistä yhteistyötä Vantaan kaikkien koulujen kanssa ja yhteistyö lastensuojelun ja perhetyön kanssa on systemaattista.

– Olemme koko ajan tuntosarvet koholla ja reagoimme herkästi kaikkiin ilmiöihin, nuorten juttuihin ja erilaisiin suunnitelmiin, joita tulee ilmi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Meillä on hyvät verkostot ja hyvä yhteys nuoriin, joten tietoomme kantautuu paljon erilaista ja ajankohtaista tietoa nuorten elämästä.

Mäkelä toivoo nuorten vanhemmilta keskinäistä yhteistyötä.

– Vanhempien on tärkeää olla tietoisia siitä missä heidän nuorensa viettävät vapaa-aikaansa ja kenen kanssa.

– Toivoisin, että vanhemmat pitävät säännöllisesti yhteyttä toisten nuorten vanhempiin ja keskustelevat keskenään nuorten vapaa-ajan sisällöistä ja ilmentymistä.

Nuorisotutkija Tomi Kiilakoski muistuttaa jengiytymisen ja siihen liittyvän rikoskäyttäytymisen olevan vuosikymmenien takainen ilmiö.

– Ratkaisukeskeisyys on olennaista. Miten kiinnitämme ihmisiä paremmin yhteiskuntaan?

– Nuorisotyö tekee tässä merkittävää työtä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut