Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä huomaamaton ongelma voi kasvattaa vesilaskua yli 1 000 euroa vuodessa – Näin testaat, löytyykö omasta asunnostasi yllättävä vesituhlari

Pieni ja huomaamaton vuoto vesikalusteissa voi tulla vuoden mittaan yllättävän kalliiksi. Vuoto voi kasvattaa vesilaskua jopa yli tuhat euroa vuodessa, kertoo tiedotteessaan LVI-Tekniset Urakoitsijat.

Suoraan viemäriin ohjautuva vuoto jää usein huomaamatta tai sitä ei pidetä merkittävänä asiana. Tämän vuoksi siihen ei reagoida nopeasti.

Vesivuoto voi olla esimerkiksi vuotava wc-istuin. Tiedotteen mukaan vuoto wc-istuimessa voi kuluttaa vettä jopa 33 000 litraa kuukaudessa ja vuotava hana 1 200 litraa kuukaudessa.

– Yhtä hyvin asukas voisi pudotella satalappusia pöntöstä alas, sillä vuotavien vesikalusteiden tuoma lisämaksu vesilaskuun vuositasolla voi olla yli tuhatkin euroa, sanoo tiedotteessa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen.

Hän kertoo, että vuodot on helppo havaita. Esimerkiksi wc-istuimen kulhon tulisi olla kuiva käyttökertojen välillä. Vuodon havaitsemiseen riittää pala wc-paperia, joka painetaan kulhon takaseinää vasten. Pienikin vuoto näkyy Mäkisen mukaan heti kastuvana paperina.

Usein vuoto johtuu kuluneesta tiivisteestä. Jos käytössä on vanha vesikaluste, sen vaihto uuteen energiatehokkaampaan on tiedotteen mukaan varteenotettava vaihtoehto.

Sen lisäksi, että vuotava vesikaluste vaikuttaa suoraan omaan vesilaskuun, on se ympäristön kannalta turha tuhlari. Vuotanut vesi joudutaan käsittelemään jäteveden puhdistuslaitoksessa.