Kevät: ”Upota kasvit noin viikon parin välein kädenlämpöiseen veteen”, Johanna Vireaho neuvoo.
Juuri nyt on aika laittaa sormet multaan ja ruukuttaa kasvit tarvittaessa isompiin astioihin ja aloittaa viherkasvien lannoittaminen, muistuttaa puutarhatoimittaja-viherstylisti Johanna Vireaho.
– Tässä vaiheessa vuotta kasvit saattavat näyttää huonolta. Kasveista näkee, että ne kaipaisivat myös jo valoa.
Ilmakasvit eli tillandsiat eivät tarvitse multaa sillä ne ottavat tarvitsemansa kosteuden ja ravinteet lehtiensä huokosten avulla ilmasta.
Tästä huolimatta myös ilmakasvit tarvitsevat kotioloissa hoitoa, Vireaho muistuttaa. Yleinen luulo, että ilmakasvit selviävät pelkällä ilmalla, ei pidä siis paikkaansa.

Yksi Vireahon kirjoittamasta 14 kirjasta käsittelee ilmakasveja.
– Sijoita ilmakasvit hajavalon paikalle ja upota kasvit noin viikon parin välein kädenlämpöiseen veteen, jolloin kasvit imevät itseensä vettä lehtien kautta. Toki ilmakasveja voi sumutella, mutta suosittelen ainakin välillä kasvin kastelua upottamalla. Lannoitus tapahtuu ilmakasveille tarkoitetulla lannoitteella sumuttaen, hän vinkkaa.
Pienessä kodissa paikka viherkasville voi löytyä vaikkapa amppelista.
Kivoja sommitelmia voi tehdä myös isohkoihin ruukkuihin.
– Ruukkuun voi luoda tasapainoisen sommitelman valitsemalla ylös ja alas päin kurottavia kasveja. Ja istutuksiin voi hakea erilaisia lehtimuotoja, ja värikkäitä tai kirjavia kasveja.
Viherpeukalon kannattaa luoda kasvien hoidosta viikoittainen rutiini, tarkistaa kasteluntarve ja se, näkyykö tuholaisia.
– Yleinen virhe on se, että yritetään liikaa. Monet kasvit kuolevat liikakasteluun. Kasvien saa antaa olla.