Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunkipomo: Arvonnousua etenkin 800 metrin säteellä Vantaan ratikkapysäkeistä – Reitille tulisi 26 pysäkkiä

Arvio: Kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila uskoo maan ja asuntojen arvon kasvavan 26 ratikkapysäkin lähellä. Yksi pysäkeistä on Helsingissä.

Kaavarungossa Vantaan ratikan pysäkit on ympyröity. Kunkin ympyrän ulkoreuna kulkee 800 metrin päässä pysäkistä.

Ympyrän sisään jäävät alueet ovat niitä, joilla etenkin on odotettavissa arvonnousua, jos ratikka päätetään rakentaa. Niin sanoo Vantaan kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila.

Ratikkareitin varrelle tulee 26 pysäkkiä.

Anttila korostaa, että ratikasta koituisi hyötyä myös muille kuin heille, joilla on kiinteistöjä, asunto-osakkeita tai muuta omistusta ”ympyröiden” sisässä. Jokainen vantaalainen hyötyisi Vantaan ratikasta ainakin kaupunkikehityksenä ja kaupungin talouden kohentumisena.

Vantaan kaupungin laskelmien mukaan ratikka toisi maanmyynti- ja maankäyttösopimustuloja 267 miljoonaa euroa, ja kiinteistöverokertymä kasvaisi 120 miljoonaa euroa. Rakentamisesta palautuisi verotuloa 35 miljoonaa euroa.

On tehtävä myös sellaisia investointeja, jotka tuovat pidemmällä aikavälillä tuloja.

Kustannusarvion mukaan Vantaan ratikan rakentaminen maksaisi 393 miljoonaa, valtion osuudeksi on laskettu 114 miljoonaa ja Helsingin 12 miljoonaa. Vantaan maksettavaksi jäisi 267 miljoonaa. Kustannusarvio kuitenkin päivitetään ennen kuin rakentamispäätös on käsillä.

Sen lisäksi uusi arvio saadaan myös maanmyyntituloista sekä liikenne-ennusteesta. Liikenne-ennuste kaipaa päivittämistä muun muassa siksi, että koronapandemia saattaa muuttaa liikkumista pitkäkestoisesti.

Uudet arviot tehdään vertaillen niitä bussi- ja superbussivaihtoehtoihin.

Päivitettyjen arvioiden valmistumisaika ei ole vielä tiedossa.

– Niitä tehdään pala palalta. Tarkoituksena ei ole julkaista arvioita yksittäin. Niin saattaisi vain muodostua epämääräinen kuva hankkeen kustannuksista, Anttila toteaa.

Vantaan ratikka kiinnostaa myös Helsingissä. Ratikka kulkisi puolisen kilometriä Helsingin puolella Mellunmäessä.

Tarkoituksena olisi, että ratikasta olisi Mellunmäessä sujuvaa vaihtaa paitsi metroon myös tulevaan Jokeri 2 -raidelinjaan. Jokeri 2 -linjan on suunniteltu kulkevan Vuosaaresta muun muassa Mellunmäen ja Kontulan kautta aina Myyrmäkeen saakka.

Helsingin kaupungin arkkitehdin Johanna Marttilan mukaan Vantaan ratikkahanke liittyy Mellunmäen kehittämiseen. Aluetta halutaan uudistaa liikenneyhteyksien parantamisen lisäksi laadukkaalla täydennysrakentamisella.

Vantaan kaupungin viime perjantaina järjestämässä ratikkainfossa puhunut kaupunginjohtaja Ritva Viljanen otti kantaa keskusteluun, jossa Vantaan ratikan rakentaminen on asetettu vastakkain kasvavasta palvelutarpeesta huolehtimisen kanssa.

–Peruspalveluinvestoinnit ovat tärkeitä, mutta meidän on tehtävä myös sellaisia investointeja, jotka tuovat pidemmällä aikavälillä tuloja, Viljanen totesi.

Anttilan mielestä ratikasta on pääsääntöisesti käyty julkista keskustelua kokonaisuus huomioiden. Yksi poikkeus löytyy: Tikkurilan tunneli.

Tunnelin saama huomio on tällä hetkellä Anttilan mielestä hyvin ymmärrettävää, sillä kaupunginhallitus päätti vastikään asettaa tunnelin rakentamiseen liittyvän asemakaavamuutoksen nähtäville.

Lue myös: Tikkurilan ratikkatunnelissa ”miljoonien eurojen riskit” – Nyt puhuvat lähitalojen osakkaat

Vantaan ratikan reitti on jo "kiveen hakattu", vaikka hankkeen eteneminen on vielä epävarmaa – "Emme koe tekevämme työtä turhaan"