Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teetkö sinäkin auton rengaspaineessa nämä virheet, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ja lyhentää renkaan käyttöikää? Tässä 6 vinkkiä oikeaan paineeseen

Auton rengaspaineisiin liittyy monia vääriä uskomuksia, jotka heikentävät turvallisuutta. Moni ajaa liian alhaisilla rengaspaineilla. Ajoturvallisuuden lisäksi oikeilla rengaspaineilla voi parantaa myös renkaiden pitkäikäisyyttä, kerrotaan Nokian Renkaiden tiedotteessa.

Talviaikaan rengaspainetta tarvitaan enemmän kuin kesällä. Sitä tarvitaan myös silloin, kun kuorma on tavallista raskaampi.

Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri kertoo tiedotteessa rengaspaineisiin liittyvistä uskomuksista ja niiden todenperäisyydestä.

Onko pienemmällä rengaspaineella mukavampi ajaa?

– Pienemmillä rengaspaineilla on ehkä mukavampi ajaa, mutta vaarallisempi. Vajaapaineinen rengas joustaa liikaa ja menee eteenpäin tiellä kuin lastu laineilla. Tämä taitaa olla se kaikkein vaarallisin ajattelutapa, mitä tulee rengaspaineisiin, sanoo Morri tiedotteessa.

Hänen mukaansa ajoneuvon ja renkaiden valmistajat ovat syystä määritelleet suositellun rengaspainetason, jota ylläpitämällä rengas käyttäytyy turvallisesti myös ääritilanteissa.

Kuluttaako riittävä ilmanpaine renkaan keskipintaa?

Morri kumoaa sen uskomuksen, että normaalilla rengaspaineella voisi vaikuttaa nykyaikaisen teräsrenkaan kulumismuotoon. Hän sanoo, että tämä myytti elää sitkeästi vaikka kulumismuotoon ei ole yli 30 vuoteen voinut vaikuttaa rengaspaineella.

– Vetorenkaat kuluvat hieman keskipinta edellä, koska se keskipinta tekee enemmän työtä kiihdytyksessä. Jotta renkaat kuluisivat tasaisesti, kannattaa niiden paikkaa vaihtaa edestä taakse oikea-aikaisesti, neuvoo Morri.

Pidentääkö oikea rengaspaine renkaan ikää?

Oikeasta rengaspaineesta on sekin hyöty, että se pidentää renkaan ikää. Mitä pienempi rengaspaine on, sitä enemmän sen sivupinta pullistuu ulospäin. Tiedotteen mukaan sivupinta on renkaan heikoin kohta. Oikea rengaspaine auttaa vähentämään pistoja, viiltoja ja rengasrikkoja.

– Jos rengas pyörii kuormaan verrattuna liian pienellä rengaspaineella, se muokkaantuu ajossa liikaa. Renkaan rakenne lämpenee, mikä saattaa aiheuttaa komponenttien välistä irtaumaa. Tarkistamalla rengaspaineen säännöllisesti voi maksimoida renkaan iän. Oikea rengaspaine helpottaa ajoneuvon hallintaa ja vähentää myös turhaa ratin veivausta.

Pitääkö eturenkaiden painetta nostaa, jos autossa on peräkärry?

Morrin mukaan sitkeä väärä uskomus on se, että eturenkaiden painetta pitää nostaa, jos autossa on peräkärry tai kuorma takaluukussa. Hän neuvoo, että taka-akselin paine on se, mitä tulee nostaa. Lisääntynyt vetoaisaan kohdistuva paino lisää taka-akselin kuormaa.

– Liian matala rengaspaine aiheuttaa väistötilanteessa autoon yliohjautuvuutta. Perä lähtee niin sanotusti irti ja kuormattua ajoneuvoa on sen jälkeen hankala hallita, Morri varoittaa.

Voiko rengas irrota vanteeltaan?

Morri kertoo, että rengas voi irrota vanteeltaan ajon aikana. Kun lämpötila laskee kymmenen astetta, laskee renkaiden paine 0,1 baaria. Pakkanen myös kutistaa teräsvannetta.

Tiedotteen mukaan kovalla pakkasella jäykkä rengas, jossa on liian pieni paine, saattaa pudota vanteelta ajettaessa vauhdilla esimerkiksi katukiveyksen reunaan mutkassa.

– Vastaavasti lämpötilan kohotessa rengaspaineet nousevat. Ylipaineesta ei tarvitse murehtia, mieluummin yli kuin alle. Liian pieni paine kohottaa vierintävastusta, kuluttaa renkaiden lisäksi polttoainetta, ja ajo-ominaisuudet heikkenevät. Tämä pätee yhtä lailla kesällä kuin talvella, muistuttaa Morri.

Voiko pakettiauto vaatia jopa viisi baaria rengaspainetta?

Morri sanoo, että edelleen on voimissaan harhaluulo, että pakettiauton rengas kantaa pienemmälläkin paineella. Painetasoissa pitäisi hänen mukaansa mukaan mennä jopa viiteen baariin tai sen ylikin.

– Hyvin usein, jos pakettiauton renkaissa ilmenee rakenneongelmia, syy on kuormitukseen nähden liian matala rengaspaine. Suurempi paine tuntuu ajettaessa alkuun kovahkolta. Jos mukavuutta korostetaan liian pienellä rengaspaineella renkaan kestävyyden ja turvallisuuden kustannuksella, se ei kerta kaikkiaan kannata.