Viime vuonna Vantaan kaupunginmuseon kokoelmaporukka kävi läpi ja puhdisti Håkansbölen kartanon hevosajoneuvoja. Joukossa on mitä hienoimpia vaunuja, arkisempia kiesejä ja työkäytössä olleita kärryjä.
Perusteellisempaan käsittelyyn restaurointikohteeksi valikoitui kokoelman ylellisin yksilö, venäläisvalmisteinen Milord-mallinen vaunu 1800-luvun lopulta.
Pietarissa sijaitsi noihin aikoihin useita hyvin arvostettuja vaunuverstaita. Ypäjäläisen T:mi Kiesimestareiden käsittelyssä Håkansbölen Milord-vaunun valmistajaksi paljastui pietarilainen Komov & Fedorova.
Vaunun alusta on saman kaupungin Vinelinin tehtaasta. Puhdistuksen myötä paljastui myös, että vaunu oli yllättävän hyvässä kunnossa. Kuomu, kankaat, istuinverhoilut, sylipressut, kehto, pyörät, jopa alkuperäiset matot olivat säilyneet täysin ehjinä.
Tekemistäkin Kiesimestareiden vaunuseppä Jenni Mäntysellä kuitenkin riitti. Vaunu purettiin ja sen osat puhdistettiin ja pintakäsiteltiin huolellisesti.
Suurin vaurio oli toisessa etulokasuojassa, joka oli osin hapertunut aivan pitsiksi. Täyden kunnostuksen vaati myös vaunun alusta.

Håkansbölen Milord-vaunu on ollut kartanon isäntäväen käytössä. Eteen on ehkä valjastettu oikein parivaljakko, ja ajuri on ohjastanut valjakon haluttuun osoitteeseen.
Tiettävästi vaunu on ollut käytössä vielä 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä.
Vaunu ehti odottaa kunnostustaan useita vuosikymmeniä kartanon tallissa. Lämmittämätön talli, jossa oli pitävä katto, mutta tehokas ilmanvaihto olikin vaunulle paras mahdollinen säilytyspaikka.
Jatkossa vaunu tulee olemaan kartanon kunnostetussa pikkutallissa. Tulevaisuudessa vaunua pääsee siellä katsomaankin.
Tai kuka tietää, jos vaikka jonain kauniina päivänä vaunu jälleen ulkoilee valjakon vetämänä kartanon puistossa.
Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.
Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .