Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Löytyykö tämä kestohitti sinun keittiöstäsi? – Vantaalaiskauppias: "Vähintään joka toinen asiakas kysyy sitä"

Remontit: Valkoinen ei enää juhli kodin päivitetyssä sydämessä.

Keittiöliikkeissä on eletty pandemian vaikutuksesta kasvaneen remontointi-innostuksen vuoksi kiireistä aikaa. Alan kentältä kerrotaan, että raaka-aineiden saantia ja alihankintaketjujen toimintaa vaikeuttanut tilanne on paikoin aiheuttanut kovaan kysyntään vastaamisessa viiveitä, mutta pääosin tilanteessa on pärjätty verrattain hyvin.

Yritykset antavat kysynnän kasvusta tietoja vaihtelevasti, mutta joissain tapauksissa puhutaan parinkymmenenkin prosentin noususta. Kasvanutta asiakasmäärää on tiukimpienkin rajoitusten aikaan pystytty erilaisin keinoin palvelemaan.

– Järjestimme muun muassa yksityisnäyttöjä myymälöissä ja suunnittelua asiakkaiden kanssa tehtiin myös etäyhteyksin ja asiakkaiden kotona, kuluttajamyynnistä vastaava myynti- ja markkinointijohtaja Anu Tola Novart Oy:stä kertoo.

Yhtiön myymäläketju on Keittiömaailma. Tolan mukaan toimitusajoista on pystytty pitämään hyvin kiinni.

– Ne ovat olleet normaalit 4–6 viikkoa asiakkaan valitseman konseptin ja ovimallin mukaan.

Lue myös: Tämä hurjannäköinen trendi mullistaa nyt suomalaisten keittiöt – uskotko muodin pysyvyyteen?

Kauppias Jutta Kontto Topi-Keittiöiden Vantaan myymälästä kuvaa kahden viime vuoden vaikuttaneen keittiöremonttien kysyntään räjähdysmäisesti.

– Tehtaan osalta pysyttiin kuitenkin toimituksissa hyvin perässä niin, että vain joissain yksittäisissä tuotteissa on saattanut olla viivettä. Suunnitteluajan saamiseen oli kyllä ihan huippuaikana useamman viikon jono, hän toteaa.

– Nyt ollaan selvästi palaamassa normaalitasolle. Itse näen kyllä, että tähän voi vaikuttaa osin myös Ukrainan tilanne. Isot poliittiset asiat, joilla voi olla vaikutusta myös talouteen, yleensä saavat ihmiset hiukan odottavalle kannalle, Kontto arvioi.

Myös Puustelli Group Oy:n myyntijohtaja Timo Leskinen kuvaa kysynnän tasaantuneen. Raaka-aineiden hintoihin viime ajat toivat nousun, mutta Leskisen mukaan niiden vaikutus keittiöiden hintatasoon on ollut maltillista.

Arviot toimitusaikojen minimistä yrityksillä vaihtelevat neljästä kuuteen viikkoon.

Koon ja vaatimustason mukaisen keskivertokeittiön hinnaksi kalusteineen ja kodinkoneineen haarukoituu 12 000–20 000 euroa. Päälle tulevan työn hinta vaihtelee suuresti sen mukaan, missä määrin kalusteasennuksen lisäksi on purku-, sähkö- ja putkitöitä. Yritysten arvion mukaan haitari levittyy 2 500 eurosta 10 000:een.

Tämän hetken keittiötrendeistä erottuu kaksi selkeää asiaa. Toinen on se, että valkoinen on out ja aamiaiskaappi on in.

– 2010–2015 lähes kaikki oli valkoista, mutta nyt valkoista halutaan todella paljon vähemmän ja uskalletaan käyttää sävyjä. Ne voivat olla myös sellaisia jotka eivät välttämättä kuulu mihinkään trendiin, vaan voivat liittyä materiaaleilla haettaviin kestäviin ratkaisuihin, kauppakeskus Lanternassa Helsingissä toimivan Keittiömaailman kauppias Markus Bollström linjaa.

– Murrettuja sävyjä sekä puun näköisiä ja sävyisiä elementtejä, jotka luovat kodikasta tunnelmaa, mutta tarjolla on myös vihreää, vaaleansinistä ja vaaleanpunaista, Jutta Kontto puolestaan kuvaa valkoista kiilaavista väreistä. – Ei valkoisen kysyntä silti varmasti kokonaan lopu, hän tuumii.

Kalustekomponenteissa hitti on keittiöliikkeiden mukaan jo muutaman vuoden ollut aamiaiskaappi, jonka Kontto kehaisee Suomessa otetun ensimmäisenä Topi-Keittiöiden mallistoon.

– Vähintään joka toinen asiakas kysyy sitä tänä päivänä.

Kaappiin saa ovien taakse keittiön pienkoneet, kuten kahvinkeittimen mikron ja leivänpaahtimen, kätevästi pois tasoilta viemästä tilaa.

– Saa pikasiivouksen keittiöön, Kontto naurahtaa.

Puustellin Leskinen lisää trendituotteiden joukkoon myös kodinkoneen. Sellainen on tasotuuletin eli induktiotason keskelle sijoitettu liesituuletin.

Lue myös:

Vakava tulipalon riski keittiöissä – näitä liesituulettimia on käytössä kymmeniä tuhansia

Tikkurilasta löytyy kerrostalokoti, jota vantaalaispariskunta sisustaa täysin kotimaiseksi tavara kerrallaan

Keittiön pinnat uusiksi 100 eurolla – näin se onnistuu