Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Jopa kolmannes Suomen pinta-alasta luonnontilaan, jos EU:n luonnos toteutuu – Vaikuttaisi kaupungeissakin

EU:n komissio haluaa ilmasto- ja luontohaitat kuriin asteittain vuoteen 2050 mennessä, kertoo Helsingin Sanomat (HS). Valmisteilla oleva ennallistamislainsäädäntö koskee jopa kolmasosaa Suomesta.

HS:n haltuunsa saaman EU-luonnoksen mukaan uudessa asetuksessa ovat mukana metsät, suot, Itämeri ja kaupungitkin. Sen mukaan turvepellot pitää siirtää pois viljelykäytöstä ja metsien hiilivarastoja on parannettava.

Tavoitteena on ennallistaa asteittain kaikki EU:n luontodirektiivin mukaiset alueet, jotka eivät ole vielä saavuttaneet hyvää ekologista tilaa. Ennallistamisella tarkoitetaan esimerkiksi rakentamisella, hakkuilla, pellonraivauksella tai muulla maankäytöllä muutetun luonnon saattamista takaisin kohti luonnontilaa.

– Luontodirektiivin mukaiset luontotyypit kattavat kaikkiaan yli 12 miljoonaa hehtaaria eli kolmasosan koko Suomesta, ja tästä merkittävä osa on ihmistoiminnan heikentämiä, arvioi Suomen luontopaneelin puheenjohtaja, ekologian professori Janne Kotiaho HS:lle.

Asetusluonnoksen mukaan esimerkiksi kaupungeissa on taattava, etteivät viheralueet ja puut vähene vuoden 2021 tasosta. Lisäksi vähintään 10 prosenttia kaupunkien pinta-alasta on oltava puiden latvusten peitossa vuoteen 2050 mennessä.

Kaupungeissa luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa on Kotiahon mukaan kyse kokonaisheikentymättömyydestä. Jos puita kaadetaan rakentamisen tieltä, heikennys on korvattava muualla.

– Enää ei käy päinsä, että kaupunkialueilla vain kaadetaan puita. Niiden tilalle pitää istuttaa sama määrä puita muualle, Kotiaho sanoo.

EU:n komission ehdotus luonnon ennallistamislainsäädännöksi on tarkoitus julkistaa 23. maaliskuuta. Uusi asetus tekee luonnon ennallistamisesta pakollista. Se on aikanaan voimaan tullessaan suoraan jäsenmaita velvoittava. Se ei edellytä uutta kansallista lainsäädäntöä.