Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STUK: Tšernobylin vuoksi ei ole tarvetta hankkia joditabletteja Suomessa – "Varmuuden vuoksi" ottaminen ei myöskään hyödytä

Tšernobylin lähellä kohonneet säteilytasot eivät aiheuta vaaraa Suomessa, kertoo Säteilyturvakeskus (STUK).

Venäjän joukot onnistuivat ottamaan hallintaansa Tšernobylin ydinvoimalan torstai-iltana.

Ukrainan ydinturvallisuusviranomaisen julkaisemien tietojen mukaan säteilytasot laitoksen lähistöllä ovat kohonneet torstai-illasta alkaen. Arvot ovat nousseet reaktorien lähistöllä, mutta eivät kauempana olevissa mittapisteissä.

On arvoitu, että alueella liikkuu raskaita ajoneuvoja, jotka nostavat ilmaan radioaktiivisuutta sisältävää pölyä vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuuden jäljiltä. Ilmaan noussut radioaktiivinen pöly nostaa säteilytasoa paikallisesti, mutta vaaraa ei aiheudu Suomeen.

STUK muistuttaa tiedotteessaan, että Tšernobylissä kohonneen säteilytason takia Suomessa ei ole tarvetta hankkia joditabletteja.

Ylipiston Apteekista kerrottiin perjantaina Talouselämä-lehdelle, että joditabletteja on ostettu niin paljon, että ne suurelta osin ovat loppuneet ketjun apteekeista. Syyksi arveltiin tilanne Ukrainassa.

Joditablettia ei saa ottaa ilman viranomaisten ohjetta, sanoo puolestaan Säteilyturvakeskus. Lisäksi joditablettia ei tule koskaan ottaa "varmuuden vuoksi", sillä on tärkeää ottaa tabletti oikeaan aikaan. Liian aikaisin tai myöhään otettuna sen suojavaikutus heikkenee.

Joditableteilla voidaan ehkäistä radioaktiivista jodia sisältävän laskeuman vaikutusta kilpirauhaseen ydinräjähdyksen tai ydinonnettomuuden sattuessa.