Ostajat etsivät Vantaalta energiapihiä ja helppohoitoista omakotitaloa – Suosittuja alueita ovat Kartanonkoski, Tikkurilan seutu ja uutena Nikinmäki

Asuminen: Omakotitalokauppoja tehtiin koko maassa viime vuonna yli 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

– Halutuimpia omakotitaloja Vantaalla ovat uudet tai uudehkot omakotitalot, joissa ei ole suuria remontteja odottamassa, Vantaan asuntomarkkinoita tunteva Bo LKV:n operatiivinen johtaja Saara Murtovaara toteaa.

Omakotitalo on nyt monen ostajan tähtäimessä ja niin oli myös viime vuonna. Tilastokeskuksen mukaan omakotitalokauppoja tehtiin koko maassa viime vuonna yli 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Kaupassa näkyi kuitenkin selvää hidastumista loppuvuodesta. Yhtenä selittävänä tekijänä voi olla tarjonnan vähyys. Pääkaupunkiseudulla oli viime vuoden lopussa myynnissä omakotitaloja viidennes vähemmän kuin vuotta aiemmin. Yli vuoden myynnissä olleita omakotitaloja ei ollut juuri lainkaan. Tiedot antoi Tilastokeskus. Ne perustuvat Oikotie-verkkopalvelun ilmoituksiin.

Bo LKV:n Murtovaara näkee omakotitalobuumin yhtenä syynä sen, että kotiin kaivataan enemmän tilaa ja monen toiveissa on oma piha.

– Kotona työskentely on tullut jäädäkseen, ja erillinen työhuone on lähes jokaisen perheen toivelistalla. Kodissa ollaan vietetty enemmän aikaa ja viihtyisyyteen ollaan valmiita panostamaan sisällä ja ulkona. Suuria terasseja ja porealtaita löytyy yhä useammalta tontilta.

Murtovaara toteaa, että Vantaa on perinteisesti viehättänyt lapsiperheitä. Niin on edelleen.

Maalämpö on suosituin lämmönlähde.

– Suosituimpia alueita ovat muun muassa Tikkurilan seutu, jossa vetovoimatekijöinä ovat hyvät palvelut ja joustavat liikenneyhteydet, sekä Kartanonkoski, jonka perinteinen rakennustyyli miellyttää monen silmää.

Uusista suosikkilistalla nousevista alueista Murtovaara mainitsee Nikinmäen.

– Ostajia kiinnostaa Nikinmäen luonnonläheisyys. Vieressä on Kuusijärven ulkoilualue, ja Sipoonkorven kansallispuistokin on vain lyhyen matkan päässä.

Energiankulutuksesta on viime aikoina puhuttu paljon sähkön hinnannousun vuoksi. Murtovaara sanoo, että lämmitysmuodosta on tullut monelle asunnonostajalle entistä merkittävämpi valintakriteeri.

– Maalämpö on suosituin lämmönlähde ekologisuutensa ja alhaisempien kustannustensa ansiosta.

Kysyntä näkyy myös hinnoissa. Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla viime vuonna 8,4 prosenttia. Omakotitalotonttien hinnat nousivat peräti 13,6 prosenttia.

Uusien omakotitalojen hintaindeksi on saatavilla Tilastokeskuksesta vain koko maalle. Sen mukaan uusien omakotitalojen hinnat nousivat viime vuonna koko maassa 3,9 prosenttia.

Lue myös: Asuntojen hintojen nousu hidastuu tänä vuonna, ennustavat asiantuntijat – Hinnat nousevat silti tämän verran

Vantaalta voi saada omakotitalon jopa 150 000 eurolla – Nämä ovat edullisten talojen alueita

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut