Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Vantaalla voi lähteä keikka-avuksi ikäihmisille asiointireissuille tai vaikkapa lomakkeen täyttöön – "Jos joku pohtii, onko minusta tähän, niin kyllä on!"

Vantaankosken seurakunta on yhteistyössä Martinlaakson ja Myyrmäen kotihoidon sekä Punaisen Ristin paikallisosaston kanssa käynnistämässä huhtikuussa keikka-apupalvelua ikäihmisille Länsi-Vantaalla.

Vapaaehtoinen voi olla mukana vaikkapa lääkäri- tai apteekkikäynnillä, tukena lomakkeita täyttäessä tai tukena internetin käytössä.

Vantaankosken seurakunnan hankekoordinaattori Iisa Iso-Markku kertoo, että vastaava toiminta lähti seurakunnalla liikkeelle ensimmäisenä koronakeväänä. Tällöin vapaaehtoiset toimittivat apteekkitilauksia ikäihmisille.

Aiemmin seurakunta oli tarjonnut samantyyppistä apua keikkapankki -nimellä. Toiminta kuitenkin kuivui kokoon, koska se ei tavoittanut kohdeasiakkaitaan.

Nyt yhteistyötä tehdään kotihoidon yksiköiden kanssa.

– Heillä on enemmän tiedottajan rooli asiakkaisiin ja heidän omaisiinsa päin, että tällaista palvelua on tarjolla.

Keikkoja välitetään Clara-järjestelmän kautta. Sen avulla apua voi pyytää ikäihminen, hänen läheisensä tai kotihoito.

Iso-Markku painottaa, että hankkeen tarkoitus ei ole tarkoitus korvata kaupungin tarjoamia avustajapalveluita.

– Vapaaehtoisemme eivät siivoa tai tee mitään hoidollista. Vapaaehtoisilla on myös vastuu tiedottaa, jos kokevat, että tilanne vaatii ammattilaista.

Hanke saa Punaisen Ristin osaamista vapaaehtoisten kouluttamiseen sekä heidän vapaaehtoisia käyttöönsä.

Koulutusta annetaan vaikkapa apuvälineiden, kuten pyörätuolin, kanssa toimimiseen ja muistisairaiden asiakkaiden kohtaamiseen, kertoo Iso-Markku.

– Pyrimme kuuntelemaan vapaaehtoisten toiveita.

Iso-Markku kertoo, että palvelumuotoiluhaastatteluissa ihmiset ovat toivoneet vapaaehtoistoimintaa, johon ei tarvitse sitoutua pitkäaikaisesti.

– Jos haluaa keikka-avusta harrastuksen itselleen, niin voi päättää, että tekee keikkaa vaikkapa aina keskiviikkoiltapäiväisin.

Eläkkeellä oleva Marja-Leena Colerus toimi aiemmassa keikkapankissa niin vapaaehtoisena kuin apupyyntöjen päivystyspuhelimessa. Hän kertoo vapaaehtoistyöhön menneen enimmillään viitisen tuntia viikossa.

– Kun tällaisen keikan tekee, on vain niin hyvä mieli sen jälkeen kun huomaa, ettei asiakas olisi yksin selvinnyt.

Colerus suosittelee keikka-avun vapaaehtoisuutta lämpimästi.

– Tämä työ ei ole vaikeaa. Kyllä se on sen ajan väärti, minkä siihen antaa.

Iso-Markku toteaa, että tavallisen ihmisen taidoilla pärjää vapaaehtoisena.

– Jos joku innostuu ja pohtii, onko minusta tähän, niin kyllä on!

Vapaaehtoisesta keikka-aputoiminnasta kiinnostuneille järjestetään info tiistaina 22. maaliskuuta kelllo 17–19 Myyrmäen Virtakirkolla (Rajatorpantie 8). Infoon osallistuminen ei sido mihinkään.

Lue myös:

Osaatko auttaa senioria digipulmissa? Avun tarvitsijoita on yli miljoona ja korona korostaa tuen tarvetta entisestään