Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymppiluokkien opetus loppuu Vantaalla – ”Kaikista opiskelijoista otetaan koppi”

Vantaalla lukioissa opiskelee yhteensä noin 3 800 opiskelijaa. Vantaan ammattiopisto Variassa opiskelee noin 3 800 opiskelijaa, joista valtaosa, 3 140, opiskelee ammatillista perustutkintoa.

Jos peruskoulun päättäneellä nuorella todistus ei ole ollut riittävän hyvä päästäkseen kumpaankaan opinahjoon, on numeroita ollut mahdollista korottaa pääasiassa 10. luokalla eli perusopetuksen lisäopetuksessa.

Näin ei jatkossa enää ole. Syksystä alkaen kymppiluokat ja ammatilliseen koulutukseen valmentava Valma-opetus poistuvat erillisinä koulutusmuotoina.

Myös lukioon pyrkiville monikielisille opiskelijoille tarkoitettu valmentava opetus jää historiaan.

– Näiden koulutuksien tilalle tulee koko Suomessa tutkintokoulutukseen valmentava koulutus, Vantaan toisen asteen koulutuksen johtaja Ari Ranki selvittää.

– Tuva-koulutuksessa yhdistyvät siis aiemmat perusopetuksen lisäopetus, lukioon valmistava koulutus ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus.

Vantaalla lukioihin pääsee ensi syksynä yhteishaun perusteella 1 290 opiskelijaa ja ammatilliseen koulutukseen Variaan 1 006 opiskelijaa.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana aloituspaikkoja on lisätty, sillä perusopetuksen päättävien määrä on ollut kasvussa, Ranki sanoo.

Opetustoimen asiantuntija Enni Nordman kertoo perusopetuksen päättäviä nuoria olevan tänä keväänä noin 2 500.

– Keskiarvo, jolla eri tutkintoihin pääsee opiskelemaan, vaihtelee vuosittain, kertoo hakija- ja opiskelijapalveluiden esimies Satu Heinonen Vantaan ammattiopisto Variasta.

Lukioon on päässyt Vantaalla alimmillaan 7,0 keskiarvolla.

Myös yhteishaku uudistuu. Entisen viiden hakukohteen sijaan lomakkeeseen voi täyttää seitsemän eri hakutoivetta.

Ari Ranki painottaa, että hakutoiveita kannattaa miettiä tarkkaan.

– Opiskelija otetaan siihen koulutusohjelmaan, johon hänen menestyksensä ensimmäisenä riittää. Eli koulutusohjelmia hakulomakkeeseen kirjatessa järjestys on olennainen.

Tuva-koulutukseen pääsevät kaikki.

– Koulutus on tarkoitettu kaikille, joilla ei vielä ole toisen asteen tutkintoa ja heille, jotka jostain syystä tarvitsevat valmentavaa koulutusta.

Tuva-koulutuksen tavoitteena on, että opiskelija saavuttaa sellaiset opiskeluvalmiudet, joiden avulla hän voi hakeutua lukio-opetukseen tai ammatilliseen koulutukseen.

– Kaikista opiskelijoista otetaan koppi, Ranki vakuuttaa.

Tuva-koulutukseen voi myös hakea, jos ei ole varma, minne haluaa peruskoulun jälkeen mennä.