Vantaalaisen pilapiirtäjän tempaus tuotti hetkessä tuhansien eurojen avustuspotin – "Olen vähän niin kuin urani velkaa Ukrainan tilanteelle"

Vantaalainen pilapiirtäjä sai tiistai-iltana ajatuksen, jonka hän saman tien toteutti. Jyrki Vainio postasi Twitteriin Ukrainan kriisiin liittyneiden piirrostensa originaaleja myyntiin kerätäkseen rahaa Ukrainan auttamiseksi.

– Kun kello oli noin kymmenen paikkeilla, ajattelin, että laitan piirrokset nyt valmiiksi sinne, niin voin sitten seuraavana päivänä ruveta asiasta laajemmin puhumaan, hän kertoo.

Vaan pilakuvia alettiinkin ostaa saman tien.

– Kun huomasin, että twiitti oli heti jaettu jo sata kertaa, tajusin, että aamulla nämä näkee jo huomattavasti suurempi joukko kuin nyt, ja panin heti uuden satsin perään. Siinä sitten laittelinkin niitä kolmeen saakka yöllä, Vainio naurahtaa.

– Puoleen päivään mennessä kuvia oli mennyt vähän vähän päälle 20 ja 6 000 euroa oli kasassa. Tusinan verran siellä on vielä tällä hetkellä myynnissä, Vainio kertoo keskiviikkoiltapäivän tilanteesta.

–  Jos nekin menevät, ehkä pistän finaalina vielä jokusen kohteen huutokauppaan. Lopullinen potti saattaa sitten olla kymppitonnin paikkeilla.

Piirtäjä hinnoitteli piirroskuvat sadasta viiteensataan euroon.

– Näin voisivat tukemiseen osallistua nekin, joilla ei ehkä ole ihan niin paljon rahaa, ja ne taas joilla on, voivat sitten maksaa enemmän.

Menekkivauhti oli täydellinen yllätys.

–  Aiemmin olen myynyt sormilla laskettavan määrän piirroksiani, kun joku on sellaista varta vasten pyytänyt. En osannut ajatellakaan, onko näille kysyntää, en ainakaan odottanut, että näin paljon, Vainio hämmästelee.

– Kaiken kaikkiaan tuntuu, että tämä kriisi on koskettanut suomalaisia erittäin syvästi ja laajasti, ja auttamisen halu tuntuu olevan ihmisillä tosi iso.

Vainiolla auttamistempaukseen motivoi myös henkilökohtainen syy.

– Oikeastaan voi sanoa, että piirtämisurani alkoi Ukrainan kriisistä, pilapiirtäjä paljastaa.

– Olin pitkään halunnut päästä pilapiirtäjäksi ja yrittänyt päästä johonkin lehteen, mutta läpimurto tapahtui sitten 2014 Ukrainan kriisin alkamisen myötä. Tein siihen liittyen pari kuvaa Iltasanomiin ja ne levisivät netissä valtavan laajalle ympäri maailman, hän kertoo.

– Olen vähän niin kuin urani velkaa Ukrainan tilanteelle, joten tunsin myös aikamoista henkilökohtaista kunniavelkaa ja tuntui siltä, että olisi hienoa antaa jotain takaisin.

Vainio toteaakin karmean tosiasian olevan se, että huonot ajat maailmassa ovat piirtäjälle hyviä, koska ne tarjoavat selkeitä aiheita, joihin tarttua.

– Mutta ei niitä karmeuksia silti tarvitsisi ihan näin paljon olla, vähempikin riittäisi, hän tuumii kahden koronavuoden ja Ukrainan kriisin tunnelmissa.

Jyrki Vainion pilapiirroksia julkaistaan Vantaan Sanomissa, Länsiväylässä, Iltasanomissa, Turun Sanomissa ja Karjalaisessa.

Lue myös:

Pilapiirtäjä on kiteyttämisen mestari – "Piirrosten ei aina tarvitse olla hauskoja"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut