Vantaa varautuu ottamaan vastaan sotaa pakenevia ukrainalaisia ja tukee Ukrainaa rahallisesti – Kaupunginjohtaja: "Tilanne on järkyttävä ja surullinen"

Vantaan kaupunki tuomitsee jyrkästi Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on synnyttämässä maahan humanitaarisen kriisin. Vantaa tukee omalta osaltaan niin lähellä kuin kaukana. Uhka ei kohdistu Suomeen eikä Vantaaseen, ja Vantaalla tilanne on hallinnassa.

– Tilanne on järkyttävä ja surullinen. Vantaa on käynnistänyt tilanteen vuoksi tehostetun varautumisen ja lukuisia eri toimenpiteitä. Varaudumme antamaan sosiaali- ja kriisiapua sitä tarvitseville sekä vastaanottamaan suuriakin määriä pakolaisia. Meillä on kokemusta ja osaamista näiltä osa-alueilta aiemmilta vuosilta, kuvaa kaupunginjohtaja Ritva Viljanen tiedotteessa.

Kaupungin valmiustoiminta on hyvällä tasolla. Ukrainan tilannetta Vantaalla seuraa kaupungin häiriötilannejohtoryhmä. Ryhmä päättää kaupungin varautumisesta ja toimenpiteistä. Kaupungin turvallisuussuunnitelma on päivitetty.

Vantaan maahanmuuttajapalveluihin ei ole vielä tullut yhteydenottoja Ukrainan tilanteesta. Maahanmuuttajien tuloon kuitenkin varaudutaan.

Vantaan maahanmuuttajien vastaanottojärjestelmän kapasiteettia on nostettu noin 150 paikalla 500 paikkaan, ja hätämajoituspaikkoja kartoitetaan.

Vantaan kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystys antaa akuuttia kriisiapua joka päivä ympäri vuorokauden. Apua voi hakea asiakas itse, läheinen, ystävä tai viranomainen. Palvelut ovat maksuttomia. Toistaiseksi kuntalaiset eivät ole ottaneet yhteyttä päivystykseen.

Ukraina on sydämissämme.

Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä toimeksiannon. Tämä sisältää tilannekuvan kokoamisen psykososiaalisen tuen valtakunnallisesta tarpeesta sekä yhteistyön yliopistosairaaloiden erityisvastuualueiden eli erva-alueiden keskuskuntien sosiaali- ja kriisipäivystysten kanssa ja järjestötoimijoiden, kuten SPR:n, kanssa. Toimeksiannon myötä myös psykososiaalisen tuen valmiussuunnitelmaa päivitetään.

– Autamme Ukrainaa myös rahallisesti; kaupunginvaltuusto päätti heti 28. helmikuuta maanantaina 150 000 euron avusta Ukrainalle ja sen kansalaisille. Avustus annetaan joko raha- tai tarviketukena yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestön tai muun luotettavan yhteistyökumppanin kanssa, Viljanen kertoo.

Venäläiselle lentoliikenteelle on asetettu lentokielto 28. toukokuuta saakka, mikä vaikuttaa suuresti Helsinki-Vantaan lentoasemaan ja lentokenttätoimijoihin. Tilanteen tarkempia vaikutuksia Vantaalle selvitetään.

– Ukraina on sydämissämme, ja Vantaalla valot palavat tämän viikon Ukrainan lipun väreissä niin kaupungintalolla kuin Vernissan ja Martinuksen kulttuuritaloissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut